Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kálvária avatás Gersekaráton
2016. május 23.

A gersekarátiak megmutatták a közösségi összefogás erejét: kálváriát és színpadot avattak a hegyháti faluban.

Megmutatta a közösségi összefogás erejét a hegyháti falu: fél év alatt összeadták a pénzt egy gyönyörű kálvária és egy szabadtéri színpad kialakítására. Szentmisével avatták fel vasárnap a vallási turizmus új vasi gyöngyszemét. ­

Kálvária avatás Gersekaráton

Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. E gondolat nyomán Széchenyi Istvánt igazolják a gersekarátiak ­ kezdte V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédét. Szent Ferencről is szólt, hiszen páratlan zöld környezetben, madárcsicsergés közepette zajlott a kálváriaszentelés. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a XV. századra visszanyúló hagyománya van a keresztútkészítésnek.

Eleinte nem volt „szabály” arra, hány állomáson mutassák be Krisztus életét, szenvedéstörténetét, aztán a ferencesek nyomán 14 stáció a jellemző. Gersekaráton 14 plusz egy állomása van a keresztútnak: Krisztus feltámadása az utolsó. ­ Tökéletesen alkalmas a kálváriára a helyszín, hiszen a természet szívében maradva találkozhatunk a természetfelettivel ­ így fogalmazott a képviselő. Méltatta a helyiek tenni akarását. Azt mondta, ha Gersekarátra jön avatni, akkor azt látja, hogy nemcsak a pályázatokon nyert összegeket költik el jól a helyiek, hanem kiegészítik saját forrásokkal a terveiket. Ettől értékesebbek a munkáik ­ ez a keresztút is.

Kálvária avatás Gersekaráton

A közösség, szerinte, az emberi együttműködés legmagasabb szintje, amelyből mindenki az ereje és lehetőségei szerint veszi ki a részét. Mindig vannak, akik hátukon viszik a kezdeményezéseket, Gersekaráton ilyen a Hári házaspár: Hári Antal alpolgármester és felesége. Annak idején a közösség 16 millió forintot remélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán, végül 4,8 millió forintot nyertek.

Ezt az összeget egészítették ki a helyiek, nemcsak pénzzel, de kétkezi munkájukkal is. Bárki örökbe fogadhatott egy­egy stációt, a támogatásért cserébe pedig a neve felkerült a keresztút adott állomására, és mindenkinek hírül adja a segítséget. S nem csak helyiek voltak segítőkészek: budapesti cégek adtak rózsát és kecskeméti vállalkozás válaszolt a gersekarátiak levelére, fűmaggal járult hozzá a létesítmény kialakításához.

Kálvária avatás Gersekaráton

Ahogy Hári Antal elmondta: az utolsó simításokat az avató reggelén tették a csodaszép parkban. A tűzzománc alkotások M. Gubán György munkái, már januárra elkészültek. A mészkőből készülő, 180 centiméter magas stációkat egy zalaegerszegi vállalkozás készítette Gersekarátra. Gyönyörű a kilátás, klasszikus, mégis újszerű vallási tartalommal töltötték meg a templomkertet: igazi gyöngyszeme készült, készül a Vas megyei vallási turizmusnak Gersekaráton.

(Forrás: Vaol.hu, Bakos Ágnes, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép