Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Jurták
2013. szeptember 24.

Ődöngök Ferencz Béla nevezetes vezéri kőjurtájában. Egy fiatal, tehetséges történész hölgy elragadtatottan fényképezget, nézegetem a remekmívű faragások között ősi jelképeinket, a rakamazi turultól Babba Máriáig, amott kettős kereszt és csodaszarvas.

Meghatottságomban azon kapom magam, hogy már nem is az Amerikába került és onnan hazatelepült, kiváló erdélyi művész alkotásaiban gyönyörködöm a háromnapos konferencia szünetében, hanem mindenféle jurtákon borongok. Őseink lakhelyein, például ezen az építményen itt, Lakiteleken, amely Szárszó után a legújabb kori magyar történelem forrásvidéke. És máris visszarepülök az Úr 1988. évébe, annak is az elejére. Nem először vagyok Lakiteleken ama régi idők óta, de 1987-ben még nem voltam jelen, 1988-ban viszont már hívtak, bár külföldi utam miatt „igazoltan távol” maradtam.

És ha már jurta, eszembe jut az MDF-es hőskor s a Népliget, benne azzal a fura küllemű építménnyel, nem messze a metróállomástól. Árad a tömeg, egyetlen irányba. Fuldokláshoz hasonló állapot, el-elakadó lélegzet. Odabenn regisztráció, ünnepélyes és fura határozottság minden arcon és valami sohasem látott szépség, fenség, mintha minden itt lévő hosszasan és ünnepélyesen szépítkezett-készült volna előzőleg. Ott ülnek, sorban, egymás mellett a mieink. A vezérkar, Csoóri Sándor, Csurka István, Czine Mihály és Fekete Gyula és Für Lajos és „a Lezsák”. Bíró Zoltán az elnök. És beszélnek, sorra szólalnak föl egymás után. Mint amikor az ütegek tűzparancsot kapnak. Sivítva, mennydörgéses robajjal követik egymást a becsapódások, igen, végre-valahára megindult az ellentámadás, föleszméltünk, és csapataink – igen! – harcban állnak. Látom Csurka Istvánt – mint egy hatalmas, öklelésre kész bika áll mikrofon előtt, azt mondja „ugyanazt követeljük az erdélyi meg a hazai magyarnak…: Egy rendes lakást.” Aztán jön Csoóri Sándor. Kicsit mintha akadémikusan tudóskodó lenne, de érezni, hogy a visszafojtott indulatok szinte majdnem szétfeszítik a mondatait. Itt csengenek fülemben Csoóri indulási parancsot kiadó, utolsó mondatának zárószavai: „…s inkább ma, mint holnap.” Fotósok, filmesek özöne sürgölődik lenn, olykor egyik-másik szembefordul velünk, és hosszan fényképezi-filmezi a közönséget, bennünket. Egy aggodalmas Hajjaj!-t hallok a hátam mögül.

Másnap, hétfőn a szerkesztőség felé menet a majdnem-bizonyosság dolgozik bennem. Úgyis tudják. A „mi lesz?” sivár kérdőjele fura módon most egészen kicsiny, jelentéktelen bennem. Pedig nemigen lehetnek kétségeim. Az emberséges egykori főszerkesztő helyére került új nagyfőnök gőzös fejű nacionalistának nevezett, és nem is burkoltan megfenyegetett. De most itt a héroszi erőt nyújtó felismerés: a mieink úgyis segítenek majd. Tudom. Mindennél bizonyosabban.

Föleszmélek révedésemből, ebből a jurtából kerültünk mindnyájan Lakitelekre. Ama jurta pedig Szárszóról érkezett. És majdnem olyan felemelő érzés ezt így együtt tudomásul venni, mint annak idején, amikor… Amikor felemeltük fejünket a szívdobogva összegyűlt közösségek világából, ahogyan Lezsák Sándor megfogalmazta valaha, „a szabadság kis köreinek” univerzumából. Állok, álldogálok most a remekmívű faragványok előtt a kőjurtában, és réges-régi jurták szellemképei vesznek körül. Ha most valaki megkérdezné, hány éves vagyok, habozás nélkül azt mondanám: húsz.

(Forrás: magyarhirlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép