Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Jurij Poljakov volt a Keleti Nyitás Kollégiumának vendége
2014. október 5.

Vasárnap Jurij Poljakov, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, az Orosz-Magyar Baráti Társaság elnöke volt a Lakteleki Népfőiskola vendége, ahol Cseke Péterrel, a kecskeméti Katona József Színház direktorával beszélgetett Goretity József műfordító tolmácsolásával.

A Keleti Nyitás Kollégiumának hallgatói szombaton este megnézték a kecskeméti színházban Jurij Poljakov Párcsere című darabjának a díszbemutatóját, ezért érdeklődéssel várták a beszélgetést.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: Jurij Poljakov megérti történelmünket, szavai szerint „érzi a rendszerváltó valóságot is”.

A Népfőiskola alapítója visszaemlékezett egy korábbi találkozásra, amikor az orosz író Ópusztaszeren egy Nagy-Magyarország térképet vásárolt, elmondása szerint azért, mert az Orosz-Magyar Baráti Társaság elnökeként nem csak a mai határainkon belül élő magyarokat képviseli.

Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója elmondta, hogy megnézte a szombat esti előadást.

Szavai szerint „furcsa és kellemes csalódáson” esett át, mert a darab címe egy erotikus tobzódást vetített előre, ahol egy swinger parti ürügyén az erotika sejtetése mögött, valójában egy történelmi szakaszt mutat be a dráma.

Azt a rendszerváltást mutatja be a dráma, amit megéltünk, vagy a következményeit éljük – szögezte le.

A politikai szatíra messzebbre mutat – mondta, hozzátéve, hogy az ember eredendően romlott, ezért könnyű megrontani.

Bíró Zoltán szerint, az elmúlt 25 év erkölcsi romlásához „nagyjából hasonló folyamat zajlott le a 19. században a Kiegyezés után”.

Az 1989-90-es eseményeket egy külső követelésre eljátszott rendszerváltásnak nevezte.

Leszögezte, hogy „kétségbeejtő cirkusz alakult ki a társadalomban politika címén, pedig a politika nem az”.

Az irodalomtörténész kitért arra, hogy Juri Poljakovnak eddig két műve jelent meg magyarul: a Gödölye tejben és a Szökni szeretnék című.

Cseke Péter felidézte azt, amikor Lezsák Sándor a kezébe adott egy forgatókönyvet, hogy olvassa el. Azonnal elolvasta és visszaüzent, hogy be fogják mutatni. A Párcsere forgatókönyvét kapta meg.

Jurij Poljakov volt a Keleti Nyitás Kollégiumának vendége

Jurij Poljakov elmondta, hogy második alkalommal van a Lakiteleki Népfőiskolán Lezsák Sándor meghívására.

Leszögezte, hogy ő az orosz irodalomnak ahhoz a részéhez tartozik, amelyik a konzervatív és nemzeti értékeket képviseli.

Kitért arra, hogy az új Oroszországból leginkább azok a hangok jutnak el külföldre, amelyek a kultúra liberális ágához tartoznak, pedig ők csak a tíz százalékot képviselik.

Jurij Poljakov emlékeztetett arra, hogy a konzervatív és liberális szakadás az 1980-as évek végén ment végbe Oroszországban, akárcsak Magyarországon.

Véleménye szerint, két alapvető kategóriába oszthatók az írók. Az elsőnek az önbecsülésük drágább mint a nép, a másodiknál éppen fordítva van.

Szolzsenyicint az első, magát a második kategóriába sorolta.

Emlékeztetett 1993 őszére, amikor Oroszország válságban volt, és Jelcin betiltotta az orosz ellenzéki sajtót. Példaként említette a Komszomolszkaja Pravdát, ahol megjelent egy cikke, amiért két napra betiltották a lapot.

Ebben az időben egy szatírája olyan ellenszenvet váltott ki az orosz vezetésből, hogy egy szépirodalmi művét betiltották, pontosabban nem engedték boltban árulni.

Jurij Poljakov kérdésre válaszolva kifejtette, hogy jelenleg az orosz értelmiség többsége támogatja Putyint, mert szavai szerint „ebben a történelmi helyzetben Putyinnak van igaza”.

Sokak számára furcsa, ami Ukrajnával történt – tért rá az ukrajnai eseményekre, amit egy „megfordított Trianon” – hoz hasonlított.

Emlékeztetett arra, hogy a mai Ukrajnához történelmileg nem tartozott akkora terület, mint amekkorát ma birtokol.

Népszavazással kellett volna rendezni a vitatott területeket – mondta, hozzátéve, hogy valójában most zajlanak azok a népszavazások, amiknek 1990-ben be kellett volna következniük.

Van ahol békésen, mint a Krímben, de van ahol fegyverrel – tette hozzá.

A Keleti Nyitás Kollégiumának a rendezvényén Lezsák Sándor bejelentette, hogy a kecskeméti Katona József Színházat meghívták Moszkvába, ahol Jurij Poljakov Párcsere című darabját fogják bemutatni a jövő év februárjában.

Meglepetésként ért a meghívás, mely nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Moszkvában játszhatunk, ahol egy bemutató sorozat lesz Jurij Poljakov darabjaiból – mondta Cseke Péter.

Jurij Poljakov legújabb darabjának a bemutatója pénteken volt Moszkvában, szombaton már Kecskeméten nézte meg a Párcserét.

Jurij Poljakovnak nagyon tetszett az előadásunk, legújabb darabját is felajánlotta, hogy mutassuk be egy későbbi időpontban Kecskeméten – fűzte hozzá a direktor.

Cseke Péter szerint nagyon jelentős esemény a színház életében a meghívás, amelyet azért is nevezett fontosnak, mert élő íróval való kapcsolatuk nagyon kevés van.

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép