Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Jurij Poljakov: Gödölye tejben

“… az író nem más, mint cejufruza, amellyel egy adott korszak leírja a számára szükséges szavakat. Érezheted magad bazi nagy demiurgosznak, bezárkózhatsz elefántcsont- vagy akár mamutcsont-tornyodba is, de mindenképpen a korszak “hegyez ki” téged, feltételesen szólva, vörös vagy a kék végeden, és miután megnyálazott, rábök veled a tiszta papírlapra. A te dolgod csak annyi, hogy ne törj el a nyomás alatt.

De már elnézést, kérdezhetik önök, hogy jön ide a regényben leírt irreális szituáció, amelyben egy ember, aki egyetlen sort se írt, és akinek egész irodalmi termése egy mappára való üres papír, nyilvánvalóan szélhámos mesterkedések révén világhírű íróvá válik? Hát akkor tessék körbenézni, válaszolom én. Vagy talán kevés olyan író van a szovjet és posztszovjet irodalomban, akiknek neve mindenki előtt ismeretes, de akiknek a könyveit, vagy ahogy mondani szokás, szövegeit se önök, se én sosem olvastuk, és ha megpróbáltuk akkor igen hamar a következő dilemmába keveredtünk: vagy ez badarság, vagy önök és én francot se értünk az irodalomból?”

(Részlet: Jurij Poljakov – Gödölye tejben című művéből.)

 

Jurij Poljakov: Gödölye tejben

JURIJ MIHAJLOVICS POLJAKOV
író, költő.

1954. november 12-én született Moszkvában. Tanári képesítését kapott a Moszkva Területi Pedagógiai Főiskolán orosz nyelv és irodalom szakon, majd 1981-ben a G. K. Szuvorov költészetéről írott disszertációja megvédésével kandidátusi fokozatot szerzett.

Első költeményét 1974-ben publikálta a Moszkovszkij Komszomolecben, amely három év után terjedelmes válogatást is közölt verseiből.

Felsőfokú tanulmányai befejezése után Poljakov rövid ideig tanított a Dolgozó Ifjúság Iskolájában, majd harckocsizóként katonai szolgálatot teljesített a Szovjet Hadsereg németországi hadtesténél. Hazatérése után a Bauman kerületi Komszomol oktatási osztályán dolgozott. Egy év elteltével a Moszkovszkij Lityerator munkatársa lett, ahol 1986-ig (akkor már a lap főszerkesztőjeként) működött. 1979-ben látott napvilágot első verseskötete, amelyet 1981-ben egy újabb követett. 1979-től publikált a Lityeraturnaja Gazeta című irodalmi-társadalmi hetilapban, amelynek 2001 óta a főszerkesztője.

Széles körű irodalmi ismertségre prózaíróként tett szert. Még az 1980-as évek legelején megírt néhány olyan kisregényt (Száz nap a parancsig, Kerületi jelentőségű rendkívüli helyzet, Hibák javítása), amelyek a korabeli szovjet társadalmi élet egy-egy problematikus területével foglalkoznak, és publikálásukra csak néhány évvel később, a peresztrojka időszakában kerülhetett sor.

Prózaírói sikereit követően nagyszabású regényírói elképzeléseket valósított meg, melyekben kifejti filozófiai nézeteit, megfogalmazza a modern Oroszország társadalmi életére vonatkozó kritikáját. E művek között szerepel: Demográd (1993), Gödölye tejben (1995), Bukottak (1997), Szökni szeretnék (1999), Gombakirály (2005), A gipsz trombitás (2013). Regényei alapján Jurij Poljakov mára az orosz irodalom egyik legolvasottabb szerzőjévé vált.

Az utóbbi évtizedben sikeres színpadi szerzőként is megmutatta magát. Kesernyés humorú színdarabjait (Homo Erectus, Osztálytársnők) és regényeinek színpadi változatát (Gödölye tejben, Gombakirály) nagy sikerrel játsszák az oroszországi színpadokon. Több művéből filmet forgattak, de ő a forgatókönyvírója a Govoruhin-filmnek, a Vorosilov mesterlövészének is.

Műveit számos európai és Európán kívüli nyelvre fordították le. Magyarul a Gödölye tejben és a Szökni szeretnék című regénye, valamint a Veteránics című elbeszélése olvasható. A Helikon Kiadó hamarosan kiadja a Demográd és a Bukottak égboltja című kisregényét, a kecskeméti Katona József Színház pedig október 4-re tűzte ki Párcsere címmel a Homo Erectus című drámáját.

Jurij Poljakov tagja az orosz írószövetségnek, az újságíró szövetségnek, és az orosz elnök kulturális tanácsadó testületének. Írói, kulturális és közéleti tevékenységét többek között Gogol- és Bunyin-díjjal, valamint oroszországi Becsületrenddel (2010) ismerték el.

A moszkvai Orosz-Magyar Baráti Társasági tiszteletbeli elnöke, 2012-ben pedig a Bethlen Gábor Alapítvány több évtizedes fennállása óta először orosz írónak, Jurij Poljakovnak adományozta a Bethlen Gábor díjat, aki munkái tanúsága szerint értéktudatában, szellemében közel áll hozzánk.

Isten éltesse sokáig születésnapja alkalmából!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép