Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Jubilált a Kármentő Vasváron
2017. január 9.

Gálahangulat, telt ház, meghatottság, örömkönnyek, népzene, néptánc- és népdalpanoráma, anekdoták, több generáció a színpadon és a közönség soraiban. Ez volt a Kármentő jubileuma a Nagy Gáspár Művelődési Központban. Az együttes húszéves fennállását ünnepelte.

A kezdetek

A magyar népi kultúra, a népzenei és néptánckincs megőrzésére szövetkező Kármentő együttes 1996-ban mutatkozott be először Vasváron a szilveszteri magyar bálon. Az ott aratott siker elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az alapító tagok - Németh Zsolt, Drimmer László és Sejber Mihály - úgy döntsenek, érdemes a megkezdett utat folytatni.

Jubilált a Kármentő Vasváron

A népzenei együttes azért alakult, mert szerették volna méltóképpen megünnepelni a honfoglalás jeles évfordulóját. Az alapítók és családjaik barátok voltak. Az 1100 éves jubileumra a magyar bál megszervezésével, az együttes megalakításával akartak emlékezni. A cél az volt, hogy magyar muzsikával, magyar tánccal, magyar ruhában, magyar ételeket fogyasztva érezzék jól magukat egymás társaságában egy bálban.

A három családok

A Drimmer László, Németh Zsolt, Sejber Mihály által alapított együttesben az évek során többen is zenéltek. Mára a formációban az alapítókon kívül Németh Bence is zenél, Drimmer Anna pedig énekesként vesz részt a fellépéseken. A Drimmer, Sejber és Németh család azóta is meghatározó szerepet vállal nem csak a zenekar életében, hanem más, a népzenei, táncos, dalos kultúrát bemutató, tovább éltető helyi, térségi együttesek, csoportok vezetőiként, tagjaiként.

Névválasztás és anekdoták

- Olyan azonosítót szerettünk volna, mely az értékmentést tartalmazza valamiképpen. Így esett a választásunk a névre, mely az egykori kocsmákban, csárdákban léccel elkülönített, védett térre utal - magyarázta a névválasztást a színpadról V. Németh Zsolt egykori alapító, aki máig az együttesben játszik.

Jubilált a Kármentő Vasváron

A muzsikusszerepben színpadon levő államtitkár az est folyamán több anekdotát mesélt a közönségnek az együttes történetéből. Szólt arról is, akadtak például, akik a név hallatán azt hitték, hogy a katasztrófavédelem együtteseként állnak színpadra. Voltak barátok, akik pedig vicces fonákként Kártevőkre fordították a nevet, amikor egy-egy taktus, szólam nem sikeredett éppen tisztára.

A közönség derűvel, tapssal fogadta az anekdotákat. A jó hangulat egyébként is végig jellemző volt a csaknem három órán át tartó gálára. A Kármentőt az együttessel húsz év során kapcsolatba kerülő, a tagokkal barátságot ápoló művészeti csoportok, zenészek, énekesek, táncosok egy-egy produkcióval köszöntötték.

Jubilált a Kármentő Vasváron

Színes múlt

Az est narrátora által elmondott összesítésből kiderült: a két évtized alatt a Kármentő több mint 250 fellépést vállalt falunapokon, fesztiválokon, jótékonysági esteken itthon, valamint belgiumi, német, ausztriai és erdélyi színpadokon. Ezekről a fellépésekről a műsorfolyamot megszakítva vetítettképes előadást tartottak.

 

Előkerült egy 1998 őszén készült felvétel az együttes és a hozzájuk kötődő néptáncos, népdalos csoportok legemlékezetesebb közös szerepléséről. Az MTV Zeneszombat című műsorában mutatkoztak be élőben. A fellépésnek köszönhetően készült az együttes első és máig egyetlen cd-je.

Műfajok

A vetítést a Kármentő zenekar tagjainak más műfajokban való kalandozásairól szóló blokk követte. Elhangzott: V. Németh Zsolt két vasi fúvós együttesnél is zenélt alkalmilag, szájharmonikán közreműködve. A vasvári, könnyű- és szalonzenét játszó Kassai zenekar jubileumi műsorában is ezzel a hangszerrel színesítette a műsort.

Jubilált a Kármentő Vasváron

A zenekar a hagyományos furulya, hegedű, kontra, bőgő, ének felálláson többször változtatott a gálán: citera, doromb, furulya, ének variációban adták elő, A nem iszom bort, fogadásom tartja című dalt, amelyet az est konferansziéja, Jesztliné Ódor Anna tréfásan a magyar népzenei irodalom egyetlen antialkoholista nótájának nevezett. A gálán a cigányzene, a katonadal, a kávéházi muzsika, az autentikus népzenével kombinált alternatív stílus is helyet kapott.

A staféta és várományosaik

Németh Bence, aki hangszertudását a vasvári zeneiskola és a Boglya együttes avatott zenepedagógusaitól, zenészeitől szerezte, időközben a népzenei elemeket felhasználó Karak együttes alapítója, vezetője lett. A gálán ő is ízelítőt adott az új utakban rejlő lehetőségekből. A többi közt a Kánya duóval közösen kávéházi muzsikával örvendeztette meg a hallgatóságot, elhangzott egy József Attila-költemény is énekelt vers formában.

Jubilált a Kármentő Vasváron

A Kármentő legifjabb tagjának zenei kalandozásai nehezen beazonosíthatók műfajilag. Az alternatív a lehetséges meghatározás a stílusra. Egy biztos: az autentikus népzenei elemeket nem nélkülözik a produkciók, hiszen Németh Bence is hegedűvel, prímásként működik közre a koncerteken. Énekesként, szövegíróként is a népzenei elemekre alapoz.

A műsor

A jubileumi műsor a húsz év történetét időrendben mutatta be. Mellette a zenekar munkájának hatása is tetten érhető volt: míg az est első produkciójában a négy tag és énekesük állt csak színpadon, addig a záróképből a húsz év szakmai, színpadi és emberi barátságait reprezentáló panoráma lett. Csaknem kettőszáz táncos, énekes, zenész állt a fináléban a színpadon és énekelték együtt a Zöld erdőben de magos kezdetű dalt, amelyhez a Boglya és a Kánya duó tagjaival kiegészült Kármentő játszotta a kíséretet.

Jubilált a Kármentő Vasváron

- Zenész barátaim, a zene barátai mind mind különböző szakmai utakat, életutakat jártak be külön történetekkel, más-más elágazásokkal. De mint a mai estéből is kiderült: van közös ösvény, közös pont, ahol találkozni tudunk. Ez a kályha, ami a táncosoknak az a hely, ahonnan újra és újra elindulnak. A kályha az, amiben nem szabad hagyni, hogy a tűz elaludjon, mert a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása - mondta zárszóként a színpadról V. Németh Zsolt, majd hozzátette még: - Úgy vélem, jól vagy rosszul, de a húsz év alatt mi is ennek a kályhának a tüzét tápláltuk. Az est is bizonyíték erre. Hosszú időre szép emlék lesz. Példa arra: ha mi nem is bírjuk olyan nagyon-nagyon magas szinten művelni a muzsikálást, a gyermekeinknél ez a profizmus már megjelenhet. Ma este próbáltuk bemutatni, remélem szerényen, hogy hatása mégiscsak volt, van népzenei jelenlétünknek. Hogy itt Vasváron a magyar népzene, a népdal, a néptánc jegyében ennyi ember össze tudott ma este jönni, abban talán egy kis szerepünk nekünk is volt, van.

A gála a Nagy Gáspár Művelődési Központ aulájában fehér asztal mellett beszélgetéssel, közös dalolással zárult.

Jubilált a Kármentő Vasváron

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép