Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Járási értéknap
2015. június 30.

2015. június 27-én, a türjei többfunkciós közösségi tér avatásán és járási értéknapon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a közönséget.

A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek – mondja a tudós –, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség.

Járási értéknap

Nagy öröm számomra, hogy megtisztelő feladatomnak eleget téve ma is egy ilyen egyedi, megismételhetetlen és igaz közösséggel találkozhatok a türjei többfunkciós közösségi tér avatásának alkalmából. Az pedig külön öröm, hogy ez a jeles esemény a járási érték nap keretében kapott helyet, mert így a zalaszentgróti járás további értékeivel és közösségeivel is megismerkedhetek.

Látva a közmunkával megépült szép teret, pajtát, kemencét és színpadot, egy másik, jelképes építkezés is eszembe jut. Amikor megalkottuk a hungarikum törvényt, egy fontos építkezésbe kezdtünk bele országos összefogással. Egy értékpiramist terveztünk, melynek megingathatatlan alapját az Önökéhez hasonló lelkes, összetartó, kincseikre büszke közösségek teszik le. Ők építik fel a piramis fundamentumát a települési, megyei, ágazati és határon túli értékekből, amiből tovább építkezhetünk, kiválasztva a magyar nemzeti értékeket, majd a piramis csúcsára kerülő hungarikumokat.

Ebben a határokon átívelő, több szinten folyó építkezésben számítottunk az értékeiket ismerő, becsülő közösségekben, és bíztunk a minden ember szívében megtalálható iránytűben, ami jelzi, melyek azok a helyi természeti, történelmi, szellemi és tárgyi kincsek, amelyeket nagyra becsülnek, amelyek hozzájárulnak közösségük identitásához, amelyeket érdemes megőrizni, megmutatni és továbbörökíteni. A bizalmunk jutalma, hogy most láthatjuk kibontakozni a hungarikum mozgalmat, és megláthatjuk a nemzetünket alkotó közösségek egyediségét, különlegességét.

Járási értéknap

Az értékgyűjtő-értékmentő munka eredményeinek egy része impozáns számokban is kifejezhető. Hiszen ma országosan már 19 megyei és 499 települési értéktár bizottság kutatja és regisztrálja a megyei és helyi kincseket, aminek köszönhetően mostanra 542 megyei értéket és 1351 települési értéket tartunk nyílván. De talán még nagyobb örömöt ad a hungarikum mozgalom kevésbé kézzelfogható, kevéssé számszerűsíthető sikereit látni.

Ahogyan az értékmentő munka visszahat, az azt végző közösségekre. Hogy a közös cél és feladat közelebb hozza egymáshoz a települések lakóit és generációit, hogy a gyűjtés közben régi történetek elevenednek meg, kapcsolatok újulnak meg. Hogy amikor elkészülnek az értéktárak, megnyílnak a kiállítások, rendezvények, akkor saját gazdagságukat felismerve a közösségeknek megerősödik az öntudata, erőt és lendületet nyernek értékeikből, s meglátják a kincseikben rejlő lehetőségeket.

Például itt, Türjén a 13. századi templomban, a szobrokban, a fazekas szakkörben; vagy a zalaszentgróti járás területén a batyki ősgyepben, a sényei szőlőhegyen, a kallósdi kerektemplomban és a kehidakustányi termálfürdőben, hogy a messze földön híres zalai ízeket, s a gazdag kulturális hagyományokat már ne is említsem.

Járási értéknap

Nagy előrelépés, hogy ezeknek az értékeknek már megvan a helye települési értéktárakban, s hogy a gyűjtésüknek megvannak a jogi, szakmai, pénzügyi keretei. De a türjeiek ma egy fontos dologra emlékeztettek: nem elég, ha az értékeinket lajstromokon gyűjtjük, és a szívünkben őrizzük. Néha a szó szoros értemében is helyet kell adnunk nekik: oszlopokat rakni, tetőt ácsolni, teret kövezni. Mert egy ilyen térben megnézhetjük, meghallgathatjuk, megízlelhetjük kincseinket, és ezt az élményt megoszthatjuk vendégeinkkel is.

Kívánom, hogy a járási értéknap és a közösségi tér későbbi rendezvényei sok ilyen élménnyel gazdagítsák ezt az egyedi és megismételhetetlen közösséget!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép