Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó
2015. június 1.

A Zala megyei Szilvágy adott otthont szombaton a Kárpát-medencei tündérkertek negyedik találkozójának, melyre az szervező Őrség Határok Nélkül Egyesül szeretettel várt mindenkit, akik számára fontos a régi gyümölcsfajták megmentése.

A találkozón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár mondott köszöntőt, aki maga is elültetett Szilvágy tündérkertjébe egy bőralma facsemetét:

IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

„Már csak ez az egy szép hétvégénk maradt május havából, más szóval Pünkösd havából, a tavaszutóból, vagy a számomra legkedvesebb elnevezése szerint: az ígéret havából. Úgy gondolom, a IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozóval igazán illendően búcsúztatjuk ezt a virágillatú, reményteli hónapot.

De találkozásunknak nemcsak az időpontja, a helyszíne is stílusos. Hiszen itt vagyunk a Göcsej szívében, a tündérkert mozgalom bölcsőjében, méghozzá Szilvágyon, azon a településen, amelynek még a címerét is egy háromgyökerű, háromágú lombos fa uralja – egyszerre mutatva a múltba kapaszkodást, a jövő felé törekedést és a természet szeretetét.

A címerek időtálló jelképek, Szilvágy stilizált zöld fáját nem is féltettem soha a kiszáradástól, az elmúlástól. Sokkal inkább aggódtam azért a településen honos sok száz fajta gyümölcsfáért, amelyeknek a fele mára már elpusztult.

IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

Ahogyan sokan aggódtunk az őshonos magyar tájfajták gazdagságának, sokszínűségének megmaradásáért is.Szilvágy és a Kárpát-medence élő örökségének fennmaradására számomra a tündérkertek jelentik a reményt, az ígéretet. A szilvágyi tündérkert, benne a 75, helyben gyűjtött vesszővel oltott őshonos gyümölcsfával; és a tündérkertek, amelyeket egy-egy lelkes közösség ültetetett szerte az országunkban és a határainkon túl.

A tündérkertek, amelyek alternatívát nyújtanak a hipermarketek sivár, import kínálatával szemben. A tündérkertek, amelyek népszerűsítik a hazai klímához alkalmazkodott, vegyszerek nélkül is ellenálló gyümölcsfajtákat, és életre keltik régi gazdálkodási, kertészeti hagyományainkat. A tündérkertek, amelyek segítenek a biológiai sokféleség megóvásában. A tündérkertek, amelyek összehozzák és megerősítik a helyi a közösségeket; s ősi receptek, szokások megőrzésével gazdagítják gasztrokulturánkat.

IV. Kárpát-medencei Tündérkert Találkozó

Ezeket a kerteket, a létrehozóik világlátása köti össze: a hagyományok tisztelete, a munka és a föld becsülete, a természet szeretete. Láthatatlan, de elszakíthatatlan kötelék ez, amelyet az évente megrendezett tündérkert találkozó még szorosabbra fűz. Hiszen itt hozzáértő, hasonló gondolkodású és egyformán elhivatott emberek adnak randevút, hogy megismerjék, lelkesítsék és támogassák egymást.”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép