Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Isten ostora - Szakmai konferenciát rendez a Nemzeti
2014. december 5.

Következő bemutatója, a Bánffy Miklós drámájából születő Isten ostora című előadáshoz kapcsolódva a Nemzeti Színház szombaton azonos címmel szakmai konferenciát rendez, amelyet a legendás hun király, Attila emlékezetének szentelnek.

A teátrum Vidnyánszky Attila rendezésében december 19-én mutatja be Isten ostora című előadását, amely Bánffy Miklós A nagyúr című drámája alapján készül. Ehhez a bemutatóhoz kapcsolódik az egész napos szakmai konferencia, amelyet a Kaszás Attila Teremben rendeznek meg.

Szász Zsolt bábművész, az esemény szervezője, a színház művészeti folyóirata, a Szcenárium felelős szerkesztője az MTI-nek elmondta: a Nemzeti Színház az idei évadban rendszeresen szervez konferenciákat, amelyek részben az éppen bemutatandó darabokhoz, illetve egy-egy nagyobb témához kapcsolódnak. Elmondta: szeptemberben a Gombrowicz-bemutatóhoz kapcsolódva a groteszkről tartottak konferenciát, ebben a sorban a második az Isten ostora című tanácskozás, amelyet az azonos című bemutatóhoz kapcsoltak tartalmilag.

Elmondta: míg a groteszkről szóló konferencia közvetlenebbül kapcsolódott a szerzőhöz, Gombrowiczhoz, addig ez a tanácskozás a magyar mitikus és történeti emlékezetben élő Attila-képet igyekszik tágabb értelemben körüljárni és nem is csak magyar, hanem eurázsiai kontextusban, különböző aspektusokból.

Isten ostora - Szakmai konferenciát rendez a Nemzeti

Isten ostora - olvasópróba (eoszfotó, nemzetiszinhaz.hu)

A szervező tájékoztatása szerint négy szekcióban 11 előadója lesz a konferenciának. Az első két előadó a lovas-nomád magaskultúrákkal foglalkozik. Csáji László Koppány költő, néprajzkutató, kulturális antropológus - aki a konferencia szakmai konzulense is - Olvasatok az eurázsiai lovasnomád világról az újkorban (eszme- és tudománytörténeti áttekintés) címmel tart előadást. Bárdi László orientalista, a PTE Ázsia Központjának alapító igazgatója A Hun Birodalom magaskultúrája címmel ad elő.

Az Attila király emlékezete című szekcióban Sudár Balázs turkológus Attila-hagyományok című előadása és Szörényi László irodalomtörténész Attila alakja a magyarországi humanista és barokk latin nyelvű irodalomban című előadása hallható.

A délutáni, Az animizmus drámai reprezentációja a keleti kultúrákban címmel meghirdetett szekcióban elsőként Birtalan Ágnes mongolista, az ELTE BTK Belső-Ázsiai Tanszék vezetője A mongol sámánrituálé mint előadás címmel osztja meg gondolatait a közönséggel. Ezt követően Somfai Kara Dávid nyelvész, hősénekes (MTA Néprajzi Kutatóintézet) Teátrális elemek a közép-ázsiai muszlim "sámánok" szertartásaiban című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Isten ostora - Szakmai konferenciát rendez a Nemzeti

Isten ostora - olvasópróba (eoszfotó, nemzetiszinhaz.hu)

Teleki Krisztina mongolista, tibetológus, az ELTE BTK tudományos munkatársa Az urgai Cam: a mongol kolostorfőváros maszkos tánca címmel szólal fel, Szász Zsolt pedig A medveünneptől a Nó-színházig - Továbbélő ősszínházi elemek Keleten és Nyugaton címmel tart előadás.

A Színpadi művek Attiláról című szekcióban Tömöry Márta bábos, színháztörténész tart előadást a századfordulón megszaporodó Attila-drámákról, köztük Bánffy Miklós 1912-ben írt A nagyúr című művéről. Utolsó felszólalóként Lezsák Sándor költő, író, az Országgyűlés alelnöke, aki Szörényi Levente Atilla - Isten kardja című rockoperájához a verseket írta, számol be erről a munkáról.

Szász Zsolt elmondta: a rendezvény végén Csáji László Koppány vetít le egy filmet, amellyel össze is foglalja a konferencián felvetődött gondolatokat.
A szervező kiemelte: a konferencia célja, hogy háttér-információkat adjon a két hét múlva bemutatandó előadáshoz az alkotók számára is. Kiemelte: a tanácskozás hátteret adhat például annak, hogy Attila korát és a rituális jeleneteket miként jeleníti meg a színpadon a rendező. Az ingyenesen látogatható rendezvényre diákokat és minden színházszerető, a téma iránt nyitott érdeklődőt várnak.

Isten ostora - Szakmai konferenciát rendez a Nemzeti

Isten ostora - olvasópróba (eoszfotó, nemzetiszinhaz.hu)

Szász Zsolt kiemelte: a konferenciasorozat anyaga a Szcenárium című művészeti folyóirat Műhely című rovatában jelenik meg válogatva, több hónapon keresztül. A következő tanácskozásokat a teátrum nemzetközi fesztiválja, a MITEM keretében rendezik meg április közepétől.

Csáji László Koppány az MTI-nek elmondta: a konferencia fő koncepciója összehozni az irodalomtörténet, a történeti folklorisztika, a társadalomtörténet és más társadalomtudományok, például a szociálantropológia olyan neves kutatóit, akik egyetemi tanszékeken vagy a Magyar Tudományos Akadémián foglalkoznak Attila és a hunok témakörével.

Elmondta: a Bánffy Miklós drámájából készülő bemutató apropóján a témakörhöz kapcsolódva a szakemberek többek között azt vitatják majd meg, hogy hogyan alakult az eszmetörténeti folyamat, hogyan szaporodtak el az Attila drámák a 19. és 20. század fordulóján, miért foglalkozik a magyar közvélemény ilyen intenzitással az Attila-kultusszal és a hunokkal. Választ keresnek arra is, hogy milyen társadalomtörténeti, kultúrtörténeti folyamatok vezettek oda, hogy a magyar társadalom egy bizonyos részében megerősödött a hun eredettudat.

Csáji László Koppány elmondta: előadása felvezető eszmetörténeti áttekintés lesz konkrét példákkal. Az újkori megközelítésekről beszél majd, egyebek mellett a nomád szóhoz és társadalomhoz való különböző viszonyulásokat, ezek eszmetörténeti okait mutatja be, illetve a tudományos gondolkodás mikéntjéről fog szólni.

(Forrás: MTI/Szinház.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép