Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Ismertető - Máltai Hírek

A külföldi magyar katolikus lelkipásztor szolgálat, az

ISMERTETŐ

ez évi 21. számának gazdag tartalmából Cserháti Ferenc püspöki közleveléből idézünk: „Több külföldi magyar közösségben – világviszonylatban összesen mintegy 17 nagyvárosban – már gyakorlattá vált, hogy magyar papok hiányában, idegen nyelvű magyarbarát, illetve nem magyar lelkipásztorok vezetik az életképes magyar egyházi közösségeket és a magyar szentmiséket. Ilyenkor ez a magyarbarát lelkész csupán a szentmise rá eső legfontosabb részeit végzi anyanyelvén, az egyházközség tagjai viszont magyarul énekelnek, magyarul olvassák a szentírási szakaszokat, imádkozzák a Dicsőséget és a Hiszekegyet, végzik az egyetemes könyörgéseket a szentmiséken, szervezik a ministránsokat, esetleg a magyar énekkart, az egyházközség magyar csoportjait és köreit, magyarul foglalkoznak a fiatalokkal, cserkészekkel, a magyar óvodásokkal és iskolásokkal, remélhetőleg hitoktatásukkal is. Még ha ez a gyakorlat nem is mondható a „legideálisabb” lelkipásztori szolgálatnak, de nagy szükségben lévén, a hívek mégis tanúsítják, hogy hazánktól távol és a magyar papok hiányában is gyakorolhatják krisztusi hitüket, ápolják magyar nyelvüket és keresztény örökségüket. Ez persze nagy magyar öntudatot, igazi keresztény elkötelezettséget és nem egyszer komoly áldozatokat kíván szent örökségünk szolgálatában; és ez megérdemli legnagyobb elismerésünket.”

Harangszó, az kell címmel olvashatjuk Győri-Dani Lajos helyszíni beszámolóját Atyháról, a templom nélkül maradt faluból a

MÁLTAI HÍREK

XXII. évfolyam 4. számában. A villámcsapás miatt leégett erdélyi templom újjáépítése adományokat, felajánlásokat a 11784009-20201739 számú számlára lehet küldeni. A Parajd és Korond közötti falu drámai helyzetén csak az összefogás segíthet: „Itt nem felújításra, hanem újjászületésre lesz szükség, ahogy talán a helyi közösségnek, a falunak is. Ha van templomunk, ha értékeink körbevesznek bennünket, nem is értékeljük igazán, milyen az, ha ezek nincsenek. Az atyhai emberek most megtapasztalták, hogy a falu temploma, lelke nélkül talán falu sincs. Az ott élők egy emberként indultak dolgozni, segíteni, romokat takarítani, építeni. Most Atyhára irányul annyi figyelem, amely talán nem csak újjáteremti a templomot, hanem rávilágít arra is, hogy van-e lehetőség a közösség megújítására, a fiatal családok megtartására. Ha lehet reményt találni a hamuban, akkor talán ez lehet az.”

K. R.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép