Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. május 23. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Iránytű a helyi értékekhez Fejér megyében
2015. március 10.

Elindult a Fejér Megyei Értéktár népszerűsítését és a megyei márka létrehozását célzó "Fejér értékek iránytűje" projekt a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagjai által a Földművelésügyi Minisztériumtól elnyert tízmillió forintos pályázati forrásból.

Pénteken a projekt pusztaszabolcsi nyitórendezvényén V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is köszöntőt mondott:

Iránytű a helyi értékekhez Fejér megyében

Elindult a Fejér Megyei Értéktár népszerűsítését és a megyei márka létrehozását célzó "Fejér értékek iránytűje" projekt a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagjai által a Földművelésügyi Minisztériumtól elnyert tízmillió forintos pályázati forrásból. Pénteken a projekt pusztaszabolcsi nyitórendezvényén V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is köszöntőt mondott:

"Ahogyan Kassai László lovasíjászunk mondta: Amikor a kultúra él, akkor élmény. Amikor halott, akkor csak információ... Hogy megértsük, mit jelent ez, elegendő egy pillantást vetni akár a pusztaszabolcsi települési értéktár, akár Fejér megye értéktárának jeles elemeire, melyek egytől-egyig élők. A pusztaszabolcsi Szent Imre templom barokk orgonája nemcsak őrzi a több évszázados emlékeket, de ma is szól, ma is megszólítja a közönségét. A település helytörténeti gyűjteménye pedig nem egy poros, félhomályos múzeum, hanem valódi közösségi tér, benne egy generációkat összekapcsoló eleven gyűjteménnyel. Az alapi ugrós- és kanásztánc sem csak egy bejegyzés a Magyar Néprajzi Lexikonban, ma is járják őket. S végül, de nem utolsó sorban, az Alba Regia Táncegyesület is csak nevében, s hírnevében patinás, tagjait tekintve lélegző, mozgásban lévő közösség, amely az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt táncra bír.

Iránytű a helyi értékekhez Fejér megyében

Örvendetes, hogy a mai technika már számtalan vívmánnyal szolgál ezeknek a különleges értékeknek a feljegyzésére, rögzítésére, átörökítésére, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy vannak olyan közösségek, akik nemcsak megőrzik, hanem életben is tartják a tradícióikat. Hiszen ahogyan a ma 48 éve elhunyt Kodály Zoltán fogalmazott: Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának" Ezért kívánom, hogy járjon nagy sikerrel a Fejér Értékek Iránytűje értékgyűjtő, értékteremtő, identitáserősítő és közösségfejlesztő programja!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép