Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Információs pont és vásár hungarikumokról, hungarikumokból
2015. május 11.

Szeresd a magyart! elnevezéssel információs pont és vásár nyílt Veszprémben, amely a megye és a Kárpát medence értékeit mutatja be, az országban egyedülálló módon.

A Pannon Térség Alapítvány intézményt V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár nyitotta meg pénteken:

Információs pont és vásár hungarikumokról, hungarikumokból

„Azt hiszem, minden gyerek és felnőtt egyetért abban, hogy a kincskeresés az egyik legizgalmasabb és legkalandosabb dolog a világon. De azért nincs az a kincskereső, aki ne örülne egy kis útbaigazításnak, iránytűnek vagy legalább egy elnyűtt térképnek, ahol nagy, félreérthetetlen „X” jelzi a pontot, ahol a keresett kincs fellelhető. Talán erre gondolhattak a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány tagjai is, amikor úgy döntöttek, megnyitják a „Szeresd a magyart” Információs Pontot, és ott minden szükséges információval, tudással és útbaigazítással ellátják a kincskeresőket – induljanak azok akár a város, akár a megye, akár az ország értékeinek keresésére.

Nem hiszem, hogy ezzel a kezdeményezéssel elvennék a kutatás és a felfedezés izgalmát, hiszen az igazi kalandok akkor kezdődnek, amikor közelebbről is megismerkedünk ezekkel a kincsekkel: megnézzük, megkóstoljuk, vagy épp kipróbáljuk őket – jellegüknek megfelelően, és megismerjük a hozzájuk kapcsolódó történeteket, szokásokat.

Információs pont és vásár hungarikumokról, hungarikumokból

Amikor megalkottuk a hungarikum törvényt, hogy az értékgyűjtő, értékmentő munkához megfelelő kereteket és támogatást nyújthassunk, nem is reméltük, hogy ilyen fantasztikus lelkesedést és aktivitást tapasztalhatunk majd a közösségek részéről. Első lépésben megalakultak az értéktár bizottságok mind a 19 megyénkben és 486 településünkön is, majd irányításuk alatt közösségi összefogással rövidesen több mint 1300 települési és több mint 500 megyei értéket vettek számba. Rohamos gyorsasággal felépült az értékek azóta is bővülő piramisa, benne az alapul szolgáló települési, megyei, ágazati és határon túli értékekkel; a belőlük kikerülő magyar nemzeti értékekkel és a magyarság csúcsteljesítményét képviselő hungarikumokkal.

Elmondhatjuk, hogy az „értékek piramisa” egyvalamiben mindenképp különbözik a metafora alapjául szolgáló egyiptomi elődjeitől: ennek a piramisnak minden egyes kövét önkéntesen, önzetlenül és lelkesen tették a helyére. Továbbá az egyiptomi fáraók építményeitől eltérően ez a piramis nem áll örök időkre mozdulatlanul, mert az őt felépítő közösségek folyamatosan keresik a lehetőséget, hogyan tudnák éltre kelteni, mozgásba lendíteni a benne szereplő értékeket.

Információs pont és vásár hungarikumokról, hungarikumokból

A veszprémiek mindig is élen jártak ebben a tevékenységben – példaként elég, ha csak Hungarikunyhó Szabadegyetem rendezvénysorozatát említem meg. Most ismét úttörőnek bizonyulnak, azáltal, hogy létrehozzák az ország első értékeket bemutató információs pontját. Kézbe adják az ország különböző szegleteiből összegyűjtött értékőrző kiadványokat a hungarikumokról és a kiemelt tájegységi értékekről; vásárlásra kínálják a helyi termelők és alkotók minőségi termékeit, állandó mini kiállítással hozzák meg a kedvet Veszprém megye értékeinek felfedezéséhez.

Más szóval, terelik, útbaigazítják a kincskeresőket. Azokat is, akik pontosan tudják, mit keresnek itt, a Királynék városában, és azokat is, akik még maguk sem tudják mennyi élmény vár még rájuk. Kívánom, hogy legyen hagyományteremtő ez a példaértékű kezdeményezés, hogy eddig megtalált értékeink senki elől ne maradjanak rejtve!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép