Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
III. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny
2016. február 8.

Ha valaki szombaton arra lett figyelmes, hogy egy fehér táblára kolbászkarikákból ragasztották fel a „Vasegerszeg” szót, akkor biztos lehetett benne, hogy a szarvaskendi gasztronómiai fesztivál és böllérverseny egyik standjánál járt, méghozzá a harmadikon.

Nem a széplelkűek rendezvénye volt: hajnali hatkor 18 disznót öltek le, amelyeket aztán megpörzsöltek, feldaraboltak, majd a következő órákban vágtak, daráltak, fűszereztek, töltöttek, sütöttek­, főztek, körítettek, tálaltak, a vendégek pedig kóstoltak, falatoztak, jólesően ciccegtek.

És ami ehhez a hagyományosan magyar műfajhoz jár: bőséggel kínáltak az egymással versenyző, többnyire Vas megyei településeket képviselő csapatok házi pálinkát, saját bort. Verseny is volt, hiszen komoly követelményeknek megfelelő termékeket kellett készíteni (hurka, kolbász, orjaleves és hasonlók), amelyeket zsűri bírált el. Az eredménynél azonban fontosabb volt a több száz résztvevő remek hangulata a házigazdaként remeklő Szarvaskend egyik lovastanyáján.

III. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny

– Egy 220 lelkes kis településnek egy ilyen rendezvény óriási feladat és hatalmas megtiszteltetés – mondta Major Katalin, a település polgármestere. – Szlovén magyar projekt keretében indult el ez a fesztivál – említette meg beszédében Majthényi László a szervező Vas megyei önkormányzat elnöke. Tavaly kimaradt alkalom, de idén V. Németh Zsolt államtitkárnak és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően újra meg tudtuk rendezni.

III. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny

– A disznókba ma beleesett a késnyavalya – erősítette a húsevő vonalat beszédében V. Németh Zsolt, majd a hagyományok életben tartásáról beszélt. – Ha kutatunk a napjainkban, a disznóvágást biztosan a legfontosabb hagyományok között találjuk. Közösségi természete megmaradt, még ha sok minden változott is.

– A 18 csapat közül egyedül a szombathelyieknél szaladt ki a kezei közül a disznó. De aztán megfogtuk! – nevettette meg a közönséget Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki a versenyen először szereplő megyei jogú város böllérkedését segítette. – A disznóölés emlékezetes ünnep volt édesapámmal, nagyszüleimmel, és azt kívánom, hogy mindenkinek hasonlóan emlékezetes legyen ez az alkalom.

Valószínűleg így is lett, hiszen az eddigi éveknél jóval többen jöttek el, nyugtázta elégedetten a rendezvény főszervezője, Marton Ferenc megyei önkormányzati alelnök. Lehet, hogy különösen hangzik, de az egészséges életmódot terjesztjük, hiszen itt nincsenek adalékanyagok. A csapatok komoly munkát fektettek a versenybe, többen hónapok óta készültek. Voltak rutinosak köztük, például Döröske települése, ahol 2007 óta ugyanaz a team jár böllérversenyre.

III. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny

– Otthonosan rendeztük be a standot, vannak falvédők és vízszintbe is állítottunk be – mondta Kenesei Lajos csapatvezető. Hasonlóan összeszokott volt a kőszegi együttes is, ahol még a sárga egyensapkára és ­kötényre is ügyeltek. Itt Huber László polgármester és Szőnye József, az ipartestület elnöke is erősítette a csapatot. Akadtak először érkezők is, például a rendőrség és a NAV közös csapata, amely komoly elismerést vívott ki toros étkeivel az ellenfelek körében is. Két dandártábornok, Tiborcz János megyei rendőrkapitány és Fekete Attila, a NAV megyei igazgatója is kivette a részét a munkából.

Nagy volt a nyüzsgés Vasegerszeg, Szarvaskend és Kemenesmihályfa standjánál – utóbbinál Takács Balázs Ákos polgármester igazi ritkaságot, finom vasi olaszrizlinget is kínált. A rendezvényen elkészült tőkehúst, kolbászt a területi gyermekvédelmi intézménynek ajánlották fel.

Mehlhoffer Tamás

Fotók: Németh Richárd

(Forrás: vaol.hu; V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép