Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
I. Vasi Bárányfesztivál
2015. március 30.

A bárányhús és a juhtejből készült termékek fogyasztásának népszerűsítését, a hazai tenyésztő szervezetek szerepének bemutatását tűzte ki célul az első Vasi Bárányfesztivál, melynek keretében olyan jellegzetes bárányhúsból készült ételeket kóstoltattak, mint a hungarikumok közé beválasztott karcagi birkapörkölt, a Ferenczy-féle bárányflekken, a sült báránymáj, az erdélyi töltött bárány, vagy éppen a gyros.

Az eseményt V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg szombaton:

I. Vasi Bárányfesztivál

„Jókai Mór szerint Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy de már ebből eszünk!

Az Első Hazai Vasi Vasvári Bárány Fesztiválnak már a meghívóján is ilyen ellenállhatatlanul vannak feltálalva a mai nap ránk váró izgalmasabbnál izgalmasabb programok: kóstolás, vásár, mese, képzőművészeti előadás, kézműves foglalkozás, élőállat bemutató. Akit pedig itt, a helyszínen megcsapott a készülő karcagi birkapörkölt illata, az bizonyosan marad a rendezvény végéig. Illő módon és körülmények között kerül tehát ismét a figyelem középpontjába az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult juh és a többi hazai kérődző állatfajta.

A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Benne Magyarországon a sajátos éghajlati és ökológiai viszonyoknak, s a termesztésben eltöltött hosszú időnek köszönhetően hihetetlen értéket jelentő formagazdagsága alakult ki kultúrnövényeinknek és gazdasági haszonállatainknak egyaránt, ami sokszínű gasztronómiánknak is záloga. Ezt a gazdagságot és sokszínűséget akkor tudjuk megőrizni, ha emlékeinkből, hagyományainkból és asztalainkról nem tűnnek el az olyan tradicionális ételeink, mint a húsvéti báránysült vagy a szüreti birkapörkölt.

A mai nap főszereplője, a bárány ezer szállal kötődik a magyar és a vasi hagyományokhoz, konyhához, s ezen felül a környezet védelmében, a biológiai egyensúly fenntartásában is szerepet játszik. Az utóbbi időben megyénkben mégis visszaesett a bárányhús és a juhtejből készült termékek fogyasztása.

I. Vasi Bárányfesztivál

Ártatlan, mint a ma született bárány – mondjuk ma is arra, aki romlatlan és feddhetetlen; kezes báránynak hívjuk azt, aki készséges és segítőkész; birkatürelmű – állítjuk arról, akit nem lehet kihozni a sodrából, és a család fekete bárányának kiáltjuk ki azt, akivel mindig csak a baj van. Bamba, minta birka; jámbor, mint a birka; ostoba, mint a birka – emlékszünk még a szólás-mondásokra, de a valóságban egyre kevesebben tudjuk, milyen is ez az állat, hogyan kell tartani, hogyan kell feldolgozni és elkészíteni. S azt is kezdjük elfelejteni, mi mindent szimbolizál hagyományainkban: a húsvéti áldozattól kezdve, az ártatlanságon át a jóságig.

Az első vasvári Birka Fesztivál szervezői ezen kívántak fordítani, méghozzá jó pedagógus módjára nem okítással és feddéssel, hanem ízekkel, illatokkal, különleges hangulattal kedvet csinálva. Nem is lehet ellenállni csábításuknak és marasztalásuknak. Bízom benne, hogy a programok végeztével, úgy fogunk járni, ahogy Jókai fogalmazott: valósággal kívánjuk a következőt – birkapörköltet, juhsajtot, és bárányfesztivált egyaránt!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép