Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hungarikum szimpózium
2015. március 25.

Nemzeti értékeink népszerűsítése, közös értékek, együttműködési keretek meghatározása, szomszédos országokkal való együttműködés elősegítése céljából rendezett szimpóziumot a hungarikomokról a Szent István Közhasznú Alapítvány közreműködésével a Párizsi Nemzeti Szalon.

Ennek keretében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kedden A hungarikumok jelene és jövője címmel tartott előadást a budapesti Társalgó Galériában.

Hungarikum szimpózium

Az államtitkár elmondta, a hungarikum mozgalom egy olyan alulról felfelé építkező rendszer, melyben az értékek piramisának mindhárom szintje egyaránt fontos számunkra: az ágazati, települési, megyei és külhoni értékek éppúgy, mint a kiemelkedő nemzeti értékek és a piramis csúcsán álló hungarikumok. Hozzátette, a nemzeti értékek piramisának alapját a 394 települési és a 19 megyei értéktár bizottság szolgáltatja, a piramis középső szintjén, a Magyar Értéktárban jelenleg 115 érték van, az értékpiramis legfelső szintjén, a hungarikumok gyűjteményében pedig 45 érték szerepel.

V. Németh Zsolt elmondta, céljuk, hogy a hungarikummá minősítés mellett vonzóvá váljon helyi értékké válás is, ennek érdekében a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság idén pályázatot hirdetett a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megismertetésének és gondozásának támogatására. Az összesen 250 millió forint keretösszegre szóló pályázat alapvetően a helyi értéktárak megerősítésére és a településeken található nemzeti értékekre koncentrál. A 2015. február 15-én lezárult határidőre 309 pályázat érkezett, a pályázókat előreláthatólag április 16-ig értesítik ki.

Mindezek mellett a határon túli magyar lakta vidékek értékeinek összegyűjtését is ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint a belföldi magyar értékekét – tette hozzá. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 48 millió forint vissza nem térítendő keretösszeggel meghívásos pályázatot hirdetett határon túli szervezetek számára a külhoni magyar értékek összegyűjtésének támogatására.

Az államtitkár ismertette továbbá a közelmúlt fontos történéseit is: A Hungarikum Bizottság legutóbbi, 2015. január 29-i döntése alapján a 3 új értékkel gazdagodott a Hungarikumok Gyűjteménye (Vizsolyi Biblia, Magyar íj és a Szegedi fűszerpaprika-őrlemény), 9 tétellel a Magyar Értéktár (Unicum keserűlikőr, Kürtőskalács, Piros Arany, Erős Pista, Szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó a hagyományos gyógyászattal, Neumann János életműve, a Bocskai viselet és a Bajai halászlé).

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép