Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hungarikum nappal emlékeztek a városalapítókra
2014. május 28.

A Városalapítók Napi programsorozat keretében idén először Hungarikum Napot szerveztek a Kiskun Múzeumban, ahol előadások keretében mutatták be a helyi értékeket. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Hungarikum-törvény jelentőségét emelte ki beszédében.

A politikus hangsúlyozta, 20 évvel ezelőtt Lakiteleken rendezték meg az első konferenciát ebben a témában. Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a Félegyházi Értéktár Bizottság tevékenységének fontosságára hívta fel a rendezvény vendégeinek figyelmét.

Hungarikum nappal emlékeztek a városalapítókra

A Hungarikum Napot azzal a céllal szervezte meg a Testvérvárosi Egyesület és a Kiskun Múzeum, hogy bemutassák Magyarország, valamint ezen belül Félegyháza történelmi, társadalmi és közösségi értékeit. Kapus Krisztián polgármester beszédében úgy fogalmazott, a Kiskun Múzeumnál méltóbb helyszínt nem lehetett találni a rendezvényre, amelynek időpontja a város legnagyobb hagyományőrző ünnepéhez kötődik. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az elődök emléke a mindennapokban is jelen van. A múltra való kollektív emlékezet nélkül nem lenne teljes értékű helyi kultúránk – tette hozzá Kapus Krisztián.

Az Országgyűlés alelnöke a szűkebb közösségek évszázadokra visszanyúló teljesítményét méltatta a rendezvényen. Lezsák Sándor beszédében emlékeztetett, 20 évvel ezelőtt a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont az első, nemzeti értékeinket bemutató konferenciának. Mint mondta, képviselőként is tapasztalja, hogy mekkora az érdeklődés külföldről a Hungarikum-törvény iránt. Az Országgyűlés 2012-ben hozott rendeletet a magyar nemzeti értékekről, annak érdekében, hogy a hungarikumok hozzájáruljanak a nemzeti azonosság-tudat kialakulásához és megszilárdulásához. A törvény deklarálja, hogy ezek az értékek a magyarság múltjának, jelenének és jövőjének dinamikusan fejlődő tárháza, továbbá az értékalapú nemzeti összefogás alapjai.

A Kiskun Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, várták a Hungarikum-törvényt, mert egységes irányvonalak mentén tudják összegyűjteni a helyi értékeket. Mészáros Márta kiemelte, 2013-ban megalakult a Félegyházi Értéktár Bizottság, amely összefogja a kultúra, a sport, vagy akár az agrárium kiemelkedő teljesítményeinek felkutatását, tevékenységük eredményeként a képviselő-testület dönt arról, hogy melyek lehetnek kiemelten védett értékek a városban. A Kiskun Múzeum igazgatója az intézmény 1902 óta íródó történetébe is betekintést engedett.

A Félegyházi Értéktárban olyan épületek találhatóak, mint például a Hattyúház és a Móra Ferenc Művelődési Központ. A kiemelkedő személyiségek között helyet kapott Holló László, Huszka József, Fekete János és Juhász István is. Félegyháza kiváló sportolóinak eredményei mellett Szántó Piroska Kiskun Múzeumnak adományozott műveit, Tarjányi Ágoston félegyházi népdalgyűjteményét, valamint Petőfi Sándor félegyházi vonatkozású verseit is felvették már a helyi értéktárba.

(Forrás: FélegyháziTV.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép