Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hungarikum-Croatikum Fesztivál
2015. június 1.

Hungarikumokból és eredeti horvát termékekből tekinthető meg kiállítás szombattól a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben. A tárlat célja, hogy a szélesebb közönséggel megismertesse azokat a magyar és horvát termékeket, amelyek a kiváló minőségen túl kulturális értéket is hordoznak.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a rendezvény csütörtöki ünnepélyes megnyitóján az MTI-nek elmondta: kevés európai nemzet történelme kapcsolódott annyira össze, mint a magyaré és a horváté. "Ezért azt szeretnénk, ha nem csak a múltunk, de a jövőnk is közös volna" - hangsúlyozta.

Hungarikum-Croatikum Fesztivál

Az államtitkár kiemelte, hogy magyar és horvát generációk hosszú sora ismerte meg egymás kultúráját és hagyományait, és ebben a kapcsolatépítésben elévülhetetlen érdemei vannak a magyarországi horvát és a horvátországi magyar közösségeknek is. Hozzátette: "Sok mindenben egyetértünk a horvátokkal, egyebek között abban is, hogy nagyon fontos tudatosítani és megmutatni az értékeinket".

A magyar védjegyrendszereknek éppen ezért kettős célja van: egyrészt a nemzeti identitás megerősítése, másrészt a különbözőségek megmutatása a külvilág felé. "A magyar hungarikum értékpiramisa abban különbözik a szokványos védjegyrendszerektől, hogy mi a kézzel fogható termékeken és szolgáltatásokon kívül a szellemi termékeket is beemeltük az értékrendszerbe" - mondta. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy ezért a pálinka, a tokaji bor vagy a libamáj mellett a matyó vagy a kalocsai népművészet, a táncházmódszer és a Hortobágy is hungarikum.

Snjezana Spanjol, a Horvát Mezőgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese beszédében dicsérte Magyarországot, amely szerinte nagyon jól kidolgozta a magyar értékek rendszerét, és ebből Horvátország is tanulhat, átültetheti saját értéktárába.

Hungarikum-Croatikum Fesztivál

A megnyitó zárásaként fellépett a rendezvényen a horvátországi drávaszögi Alfalusi népi tánccsoport és a magyarországi horvát Cabar zenekar.

A június 7-ig látható kiállítás szervezésében részt vett a magyar Földművelésügyi Minisztérium, a zágrábi magyar nagykövetség, a Horvát Gazdasági Kamara, az zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör és a Balassi Intézet. A rendezvény keretében Zsolnay-kiállítás is nyílt.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép