Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hungarikum a tárogató
2015. július 2.

Szerdán ünnepelték a tárogató hungarikummá avatását Vaján, az 5. Tárogatós Világtalálkozó megnyitóján Kövér László, Országgyűlés elnöke és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár jelenlétében.

Az ünnepségen részt vettek a térség országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlés tisztségviselői, valamint a környékbeli települések polgármesterei is.

Hungarikum a tárogató

V. Németh Zsolt az alábbi szavakkal méltatta a hungarikumok közé emelt hangszert és az azt megszólaltató zenészeket

„Úgy tartják,  mikor éjszakánként a tárogatók szava telesírta, teleujjongta a tábortüzektől pirosló mezőket”, Rákóczi fejedelem megfogadta: még a mennyországba is elviszi magával a tárogatósokat, „Hadd tanulják meg tőlük az angyalok is a szép magyar muzsikát!

Én a magam részéről azért örülök, hogy itt, a földön is maradtak szép számmal tárogatósok Magyarországon, a Kárpát-medencében, Európában, sőt az egész világon, s hogy ők a Rákóczi szabadságharc  után 300 évvel is ugyanolyan szívvel-lélekkel szólaltatják meg a hangszerüket – játsszanak bár klasszikus, jazz, kortárs vagy népzenét. Annak pedig különösen örülök, hogy ennek a kivételes hangszernek a hungarikummá nyilvánítását körükben ünnepelhetem meg az ötödik Tárogatós Világtalálkozó alkalmából.

Amatőr zenészként, hangszergyűjtőként tudom, milyen különleges zeneszerszám a reformokat megélt tárogató nádsípjával, billentyűivel, egyedi hangzásával. A történelem iránt érdeklődőként tudom, hogy szolgált már hadisípként, felvonulások kísérőjeként, az ország szétszakadása miatti fájdalom szószólójaként, de volt hazánkban tűrt, sőt tiltott hangszer is. Hungarikumokért is felelős államtitkárként pedig el tudom mondani a törvényi definíciót, mely szerint a tárogató mint hungarikum – immáron elismerten is – megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

De mindez csak próbálkozás a tárogató lényegének, jelentőségének megragadására. Hiszen a tárogató, a tárogatómuzsika, mint minden más hungarikum, ezer szállal kötődik tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz; és mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer érzelmi szállal kötődünk hozzá. Csak ebben a beágyazottságban érthetjük, ismerhetjük meg igazán – valamint természetesen olyankor, amikor az értő-érző ember kezében és lélegzetvétele által megszólal. Mert a rajta játszó zenésztől is elválaszthatatlan a tárogató.

Aki próbált már hangszerből dallamot csiholni, aki hallgatott már valaha élő muzsikát, az tudja, a zenész elsősorban nem kottából, nem mesterségbeli tudásból, de lélekből játszik. Akkor is, ha vonós, ütős vagy pengetős hangszert szólaltat meg, de talán még inkább olyankor, ha fúvós hangszeren játszik, ha lelkét, érzéseit közvetlen a hangszerébe leheli bele. Épp ezért nem lehet definíciókba zárni a tárogatót, amely Vörösmarty költeményében sír, Tamási Áronnál búg, Kölcsey Ferenc írásában pedig riad; amelynek hangja Kemény Zsigmond szerint harsány, Jókai szerint búslakodó, Illyés Gyula szerint pedig a kirántott kard süvítését idéző.

Őszintén bízom benne, hogy a hungarikummá avatás gesztusával csak a méltó elismerést biztosítjuk, csak a jelentőségét rögzítjük ennek a hangszernek, de a zenészek kezében továbbra is megmarad ilyen változatosnak, ilyen élőnek. Hiszen a monda szerint még a tárogatómuzsikát a mennyországba magával kívánó fejedelem is azt mondta a tárogatósoknak, amikor azok vele indultak a bujdosásba, hogy „Menjetek vissza a falutokba, fiaim. Tárogatótok szavára szüksége van még a magyar népnek. Tenger bánatát ki siratgassa, reménye tüzét mi lobogtassa, ha nem a tárogató?

Kövér László a helyi református templomban tartott ünnepségen a fúvós hangszer jelentőségét méltatva elmondta, hogy évszázados közösségi tapasztalat, amikor feltámadt a magyar szabadságvágy, ott mindig felcsendült a hangja, amikor pedig a magyarok szabadság hangját elfojtották, akkor "elnémult és üldözötté vált" a tárogató is. A tárogató hangja múltról, jövőről, magyarokról, Magyarországról, Európáról is szól mindazoknak, akiknek "van füle a hallásra, és nyitott szíve a szépre" – mondta a házelnök.

Az öt napon át tartó 5. Tárogatós Világtalálkozóra száznegyven résztvevő érkezik a szomszédos országokból, többek között Angliából, Csehországból, Németországból, Norvégiából, Lengyelországból, Svájcból, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. A találkozón mesterkurzusokon vehetnek részt a tárogatósok, a találkozót követően a zenészekből alakuló nemzetközi tárogatós együttes kilenc hangversenyből álló koncertkörútra indul. A világtalálkozó megkezdésével párhuzamosan hungarikum kiállítás is nyílt a Vay Kastélyban, a tárlatot Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI/FM Sajtóiroda)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép