Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Honismereti kirándulás az összetartozás jegyében
2015. július 12.

Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola 2015. július 11-12. között kirándulást szervezett Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba, a nemzeti összetartozás kifejezésének egyik legjelentősebb színhelyére, illetve a Lakitelek Népfőiskolára.

A jelenkori agyagosszergényi összetartozás jeles példája volt ez a kirándulás (40 fővel), hiszen nemcsak a népfőiskola alapítói, hanem az önkormányzat, a helyi Fidesz csoport, az Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub és a fiatalok egy csoportja is képviseltette magát, azaz mindazok, akik aktív látogatói, résztvevői, támogatói a népfőiskola rendezvényeinek.

Honismereti kirándulás az összetartozás jegyében

Korán reggel indultunk. Fekete Győző, a népfőiskola „állandó” idegenvezetője kalauzolt bennünket utunk során felhívva figyelmünket a nevezetességekre, amelyek előtt/mellett elhaladtunk, s rövid anekdotákkal tette élményszerűvé a tájékoztatást.

Megérkezve Ópusztaszerre először a Rotunda épületébe mentünk. Itt kapott helyet Feszty Árpád gyönyörű festménye „A magyarok bejövetele” vagy más néven a Feszty-körkép a nemzeti romantika egyik legjelentősebb képzőművészeti alkotása. A 120 méter hosszú és 15 méter magas panorámakép hatalmas méretével és csodálatosan megkomponált történelmi eseményével elbűvölt mindnyájunkat. A zenei aláfestés pedig tovább fokozta ezt az élményt.

Az épületben megtekintettük még a numizmatikai kiállítást, a Promenád tárlatot, amely a millennium korát egy nagyvárosi és egy kisvárosi korzót, sétáló utcát mutat be, üzletekkel, korhű ruhát viselő alakokkal. Az Emlékpark területén, a Romkertben látható Szer-monostor maradványai között leginkább a fiatalok és a gyerekek időztek, a felnőttek az alapmaradvány mellett állva egy kis képzelőerővel visszautazhattak a középkor idejére és lehetőségük nyílt elmélkedésre. A park Szabadtéri Néprajzi Gyűjteménye (az ország 5 skanzenjének egyike) a XX. századi falvak és tanyavilág életébe engedett betekintést. Átléphettük a korabeli iskola, posta, szatócsbolt, pékség, gátőrház, szélmalom küszöbét is. Megelevenedett a múlt, s ezzel még nem volt vége az időutazásunknak. A Nomád Parkba érve feléledt az eurázsiai sztyeppek korai világa is. A lelkes hagyományőrzőknek köszönhetően betekintést nyerhettünk a honfoglaló magyarok életmódjába is. A foglalkoztató jurtában a rézdomborítás folyamatát láthattuk. Ezt követően lovasbemutatón vettünk részt. Az izgalmas harci jelenetekben bővelkedő eseménnyel zárult a programunk Ópusztaszeren.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark életfilozófiája: „Ópusztaszer hazavár”. Valóban nagyszerű élmény volt itt lenni. Mi minden jutott eszembe, amikor megpróbáltam összegezni az itt eltöltött nap bennem ébresztett legfontosabb gondolatait? Nos, ezek: Magyarság, Nemzeti érték, Hagyományőrzés, Összetartozás!

Utunkat folytatva, a kirándulás következő állomása a „szellemi Ópusztaszer”, azaz a Lakitelek Népfőiskola volt. Esténket, illetve a vasárnapot Lezsák Sándornak, a népfőiskola alapítójának meghívására tölthettük itt el.

Lezsák elnök úr meghívása nagy megtiszteltetés számunkra, hiszen sokat hallottunk az ő sokrétű tevékenységéről, valamint a népfőiskoláról.

Szombaton este Belicza András, a népfőiskola munkatársa tájékoztatást tartott az intézmény jelenéről és terveiről. Ezt követően megtekintettük az Agócs Sándor és Balogh László rendezésében készült, „A vers ereje, Kádár félelme” című dokumentumfilmet. A mély gondolatokat ébresztő percek után legtöbben éltek az intézmény adta lehetőséggel, s egyet csobbantak a helyi uszodában. Későre járt már, amikor nyugovóra tértünk.

Vasárnap délelőtt Bagi Ferenc lakiteleki plébános mutatott be szentmisét a Népfőiskola területén található Szent István kápolnánál. Nagy örömmel és elismeréssel köszöntötte csoportunkat. A szentmisét követően Loksa Gábor, a népfőiskola munkatársa tartott vendégvezetést a népfőiskola területén. Megismerhettük az itt álló épületeket, s betekintést nyerhettünk a bennük folyó tevékenységekről. Bámulattal hallgattuk gazdag ismertetőjét: szabadegyetemek, kutatómunkák (határon innen és túl), versenyek és folytathatnánk tovább a sort, mind-mind szerepelnek a repertoárban. Ebéd után még egyszer végigjártuk a népfőiskola ámulatba ejtő parkját, amelyet több száz tő virág díszít, körül övezve nagyjainkat, akiknek emlékszobrot állíttatott az utókor. Hazaindulásunk előtt, Bagi Ferenc atya invitálást elfogadva megtekintettük a település Templom terét és bemutatta nekünk a katolikus templomot, illetve nagy szeretettel vezetett körbe bennünket a Plébánián.

Szellemiekben és lelkiekben gazdagodva tértünk haza kisfalunkba, hogy tovább tervezgessük jövőnket a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat tagjainak sorában.

Póczáné Németh Alojzia                  

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép