Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Holtából is szól hozzánk – Mindszenty-emlékkonferenciát tartanak Kecskeméten
2013. október 11.

Mindszenty-emlékkonferenciát rendez Kecskeméten a Kecskemét Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Egyházügyi Bizottságának Egyházügyi Munkacsoportja. Bábel Balázs érsek az igehirdetésében bátor szókimondó, tömegeket megmozgató hercegprímást mutatja be. A főpásztor rövid összefoglalást adott előadásából a Magyar Kurír számára.

„Mártír volt ő, aki csodálatos helytállással viselt el testi és lelki szenvedéseket, egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségben” – idézi Franz König bíboros Mindszenty Józsefre emlékező gondolatait a konferencia meghívója.

Az emlékezés fővédnökei Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskemét Főegyházmegye érseke és Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság elnöke. Védnöki tisztet lát el Zombor Gábor országgyűlési képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érsekének előadása az igehirdető Mindszenty Józseffel foglalkozik. Témaválasztása a Mindszenty-kutatás egyik kevéssé hangsúlyozott területére irányítja a figyelmet. Mindszenty bíboros az igehirdetésben beáll a Pázmány Péter, Prohászka Ottokár, Bangha Béla alkotta sorba. A kor technikai lehetőségeinek köszönhetően százezres, de akár félmilliós tömegekhez is szólni tudott. Történelmünkben kevés olyan szónok volt, aki akkora tömegeket tudott volna mozgatni, mint a hercegprímás – mondta Bábel Balázs érsek. Fontosnak tartotta az igehirdetést, nem sajnálta a fáradtságot, hogy a kisebb közösséget is felkeresse, és törekedett arra, hogy megtalálja az adott közösség számára fontos helyi vonatkozásokat. Nemcsak a figyelmet tudta fenntartani, hallgatóságát magával is ragadta. Megszólalásait a bátor szókimondás, a világos és érthető megfogalmazás jellemezte. Kerülte a diplomácia nyelvezetét, egyértelműen megnevezte a dolgokat, akkor is, ha ezzel önmagát veszélynek tette ki. Mindig kiállt az emberi jogok mellett, bármiféle nációról lett légyen szó. Meghatározó volt a történelem iránti érdeklődése és tudása.Prédikációban szívesen hozott példákat a magyar szentek életéből, jelmondata, Pannonia Sacra, a Szent Magyarország szellemében. „Holtából is szól hozzánk” – idézi Bábel Balázs a Mindszenty József temetésén beszédet mondó Franz König bíborost.

Olyan főpapot tisztelhetünk személyében, aki szívén viselte a magyarság sorsát, és ezt keresztény alapokról tette. Ma is irányadó lehet számunkra a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mondott beszédeiben a magyarság összetartására, a házasságok törékenységére, a magyarság zsugorodásának veszélyeire figyelmeztető útmutatás. Életre szóló nyomot hagyott azok lelkében, ahol megszólalt. Alakja Pázmány Péter, Prohászka Ottokár mellett legnagyobb főpapjaink közé tartozik, akikre ma is nagy szüksége van Magyarországnak – fogalmaz Bábel Balázs érsek.

A konferencián „A legmagyarabb magyar” emlékét idézve, előadást tart Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság elnöke, Mindszenty, A „fehér” vértanú címmel.

Wittner Mária országgyűlési képviselő Mindszenty bíboros és Pio atya szakrális kapcsolatát elemzi; majd Pallagi Mária egyetemi oktató A XX. század keresztjeire feszített Mindszenty bíboros című előadása hangzik el.

A konferenciát Jeney Gábor plébános, Szabó István piarista, Feczák László görögkatolikus paróchus vezette közös ima zárja. Közreműködik a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

(Forrás: magyarkurir.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép