Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Himnusz kívül, belül - Lezsák Sándor országgyűlési alelnök előadása
2015. február 20.

Az előadó felállt, és olyan csend lett, amilyent még nem tapasztaltam a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) veszprémi csoportjának rendezvényein. A csend diákéveimből idézett ritka alkalmakat, amikor az előadót, a témáját vagy mindkettőt vártuk nagyon. Ez a csend most Lezsák Sándornak szólt a Padányi katolikus gyakorlóiskolában.

A magyar országgyűlés alelnöke, író, ismert közéleti személyiség, pedagógus a vele készült interjúkötet címét vette kölcsön: Himnusz kívülről, belülről. Amit hallottunk, éppen olyan hangulatú volt, mint a kötet, a szépszámú hallgatósághoz rövidebb-hosszabb történetekben került közel egy kivételes életút. Nem hiszem, hogy Lezsák Sándor mindezt kivételesnek érzi, hiszen azt vallja, hogy teszi, amit hoz a sors, azzal, hogy csak „hitben, cselekvésben, szolgálattal lehet életutunkat végigjárni”. Olyan történelmi kort élünk, ami az összes nyűgével együtt fantasztikus lehetőséget jelent, ezt a lehetőséget nem szabad hagyni elveszni. Elindult egy feltartóztathatatlan, visszafordíthatatlan folyamat, ebben kell hinni – hangsúlyozta az előadó, aki szerint kinek-kinek csak akkora terhet kell a nyakába rakni, amekkorába nem rokkan bele, és arra kell törekedni, hogy az óvodásoktól az aggastyánokig mindenkinek legyen sikerélménye Kárpát-medencei hazában, ahogy Mindszenty bíboros értelmezte a „haza” fogalmát.

Himnusz kívül, belül - Lezsák Sándor országgyűlési alelnök előadása

Lezsák Sándor azt vallja, csak „hitben, cselekvésben,
szolgálattal lehet életutunkat végigjárni”
(Fotó: Nagy Lajos)

Mi adhat élményt egy kisgyereknek? Például az, ha szépen kiszínezi a magyar zászlót, a szent koronát. A nagyobbak jelentkezhetnek az országos szépírásversenyre, amelyről a lemásolt verseket névre szólóan küldik el olyan idős embereknek, akiket senki sem látogat az otthonban. Nem is gondolnánk, hány fogadott nagyszülő–unoka kapcsolat született már ebből a gesztusból! Helyzetet kell teremteni – magyarázta Lezsák Sándor, aki pedagógusként is igyekezett képbe helyezni tanítványait, hiszen egy-egy családfában a Kárpát-medence igen sok települése megjelenik. Mennyivel otthonosabban érezzük magunkat, ha már kiskamaszként természetes, hova tartozunk. Mivel ő sem tud mindent megoldani, folyamatosan ír, verset, drámát – átmenetileg a fióknak. Ami nyilvános, a világ magyarságát is átfogó közéleti tevékenység, a politikai munka, a Lakitelken folyamatosan gazdagodó Kárpát-medencei tudásközpont, és természetesen a család.

– Szép házasságban élünk, és ez megjelenik gyerekeinknél is, gondolatainkban, cselekedeteikben, és ez jó – szólt az egyszerű kijelentés, amit de jó lenne, ha sokan elmondhatnának a saját kapcsolataikról!

Ami pedig az előadás címét illeti, arról így vallott Lezsák Sándor: – Talán sikerült tetten érnem azokat a perceket, amelyek meghatározták az életemet. Budapesten történt a Madách gimnáziumban, harmadik osztályban. A helyettesítő tanár, a görög– latin–magyar szakos Muraközi Gyula tette fel a kérdést, hogy tudjuk-e a Himnuszt. Kórusban harsogott a válasz: kívülről! Amikor újra kérdezett, hogy belülről tudjuk-e, azon már nagyon el kellett gondolkodni.

Őrsi Ágnes

(Forrás: Veol.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép