Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hetési Népi Étkek Kóstolója
2016. június 27.

A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zsitkóci Gyöngyvirág Kulturális Egyesület szervezésében tartották Zsitkócon a HETÉSI NÉPI ÉTKEK KÓSTOLÓJA – ÉLŐ SZAKÁCSKÖNYV című rendezvényt.

A mulatságon finom hetési ételeket készítettek a hídvégiek, a kámaháziak, a göntérháziak, a dobronakiak, a gáborjánháziak, a szijártóháziak, a söjtöriek, a tófejiek, a bödeháziak, a zalaszombatfaiak, a radamosiak, a hazaiak, valamint a muravidéki magyar önkormányzatok képviselői.

Hetési Népi Étkek Kóstolója

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a beszédében a rendezvény témájához híven a Hetési vidékről beszélt. A csodálatos, változatos természeti környezetünk, sokszínű tájaink, s a gazdag élővilágunk közös örökségünk. Egytől-egyig mind felelősek vagyunk érte, együtt kell vigyáznunk rá, együtt kell megvédenünk. Mégis fontos, hogy ezzel a szép és nehéz feladattal néhányunkat külön is megbízzuk; hogy legyenek, akik felkészülten, elkötelezetten, hivatásszerűen gondoskodnak természeti kincseink megőrzéséről. Ahogyan az is fontos, hogy a legszebb, legértékesebb tájainknak kivételes figyelmet szenteljünk, különleges védelmet és törődést biztosítsunk. Hogy ökológiai egységességüket megőrizzük a jelen és a jövő generációk számára.

Az Európai Táj Egyezményt Magyarország 2005-ben írta alá, és 2008-ban törvényben hirdette ki. Az egyezményben megfogalmazottak szerint a táj emberek által érzékelt területet jelent, amelynek karaktere a természeti, illetve a humán tényezők hatása és kölcsönhatása eredményeként jön létre. A természeti és kulturális örökségnek alapvető eleme a táj, mely elősegíti a helyi kulturális fejlődést, továbbá hozzájárul az emberek jólétéhez, valamint jelentős szerepet játszik a nemzeti és helyi identitás kialakulásában és megerősítésében..

Hetési Népi Étkek Kóstolója

V. Németh Zsolt államtitkár a szlovén falvak képviselőinek is átadta az Európai Táj Díjat.

Ez a különleges vidék több mint egy definíció, igazi érték, lélekkel felruházva, ezt idézi fel a mintaprogram Mesés Hetés Zöldút szerethető elnevezése is. A Hetés magával ragadó varázsa immár kézzel fogható. Az Európa Tanács Táj Díját az idén 12 országból érkezett pályaműből a bizottság Mesés Hetés négy magyar és hat szlovén településének ítélte meg. Ez a program országos szinten, sőt, szerte Európában példaértékű megoldásokat mutatott fel a helyi értékek felkutatására és bemutatására, a helyi tudás hasznosítására. Fontos ráirányítani a figyelmet ezekre a jó gyakorlatokra, amelyek már bizonyítottak, amelyek megállták a helyüket, s amelyek követésre érdemesek.

Hetési Népi Étkek Kóstolója

Az idei és a korábbi győztes pályaművek nemcsak a hazai és határainkon túlnyúló tájak szépségeiről, de a hazai és a határokat átívelő kreativitásról is sokat elárulnak. Érdemes odafigyelnünk rájuk, mert izgalmasak és inspirálóak, s figyelmünk mellett őszinte elismerésünkre is rászolgáltak. Ezen felül pedig, feladatunk támogatni is minden olyan tevékenységet, ami a felsoroltak továbbélését segíti. Hogy gyermekeink és unokáink is ismerjék majd tájaink és kultúránk sokszínűségét, folytassák rítusainkat és tiszteletben tartsák értékeinket.

(Forrás: V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép