Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. június 25. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Helytörténeti kiállítás megnyitó
2015. október 27.

Triplán ünnepelt a határ menti település, Pinkamindszent október 23­-án: 1956­-ra emlékeztek, megnyílt a helytörténeti kiállítás és áldást kapott a helyi ÖTE új autója.

Nem véletlenül kezdődött sétával a pinkamindszenti ünnep: a falu szélétől a tűzoltó szerházig gyalogoltak az ünneplők. Arra emlékeztek, hogy '56­ban, a forradalom hírére a falubeliek a laktanyához vonultak. Most fordított irányba tették meg ugyanazt az utat. A tűzoltó szerház emeletén nyílt helytörténeti gyűjtemény: első világháborús emléket is őriz az aprócska helyiség, és a nem olyan régmúlt emlékeit is, például az 1964­es járási tűzoltóversenyen szerzett pinkamindszenti oklevelet.

Helytörténeti kiállítás megnyitó

Rajner Ágota, a pinkamindszenti IKSZT vezetője elmondta: aktívak voltak a helyiek a gyűjtemény kialakításában, de kevés a tárgyi emlék. Aki csak most kap kedvet, vagy most bukkan rá a történelem egy­egy pinkamindszenti darabjára, azt szívesen fogadják a gyűjtemény bővítéséhez. – Őt is, őt is, őt is... őket is ismerem. Az meg ott az édesapám... – mutatta Mart László az 1931­es fotót a falon. Meghatódott a fénykép láttán, ugyanis nem a saját családi fotóalbumból, hanem másvalaki fényképemlékei közül került a most összeállított gyűjteménybe. Ilyen kincsek is vannak a szerház emeletén. Most készült el a helyi értékeket bemutató kiadvány: a „Pinkamindszent" címet kapta az összegző füzet, tele a helyi értékekkel. – Érdemes elgondolkozni azon, mennyi energiát fordítottak annak idején a nép átnevelésére, aztán a téves, hazug, gyökértelen rendszer nem maradhatott életben – így fogalmazott köszöntőjében, utalva az 1956­os eseményekre Csiszár István polgármester. – Stabil, igazi hagyományra és értékekre alapszik a helytörténeti kiállítás és a kiadvány, ami hasznos a gyerekeknek, fiataloknak, hogy megismerjék valódi gyökereiket­ mondta.

Helytörténeti kiállítás megnyitó

Az értéktárak rendszere nem akadálypálya – fogalmazott V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, hungarikumokért is felelős államtitkár. Azt emelte ki, hogy nem egy zenei tehetségkutató műsorhoz hasonlít az értéktárak felépítése, nem az a legfontosabb feltétlenül, ami már hungarikumnak minősül. Példaként azt mondta: az őrségi rönkhúzás Vas megyében fontosabb, mint a busójárás, hiába a vasi­szlovén hagyomány nem hungarikum. – Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a gyűjtés eredménye fontos, hanem a folyamat is, hiszen közösségépítő hatása van, közelebb hozza az időseket és a fiatalokat egymáshoz – mondta az államtitkár.

Helytörténeti kiállítás megnyitó

Azt is hangsúlyozta, hogy nem tudományos alapon készülnek az értéktárak. Ellentéteket sorolt: máshogy néz a tájra egy térképész, mint egy festőművész; máshogy néz egy szöveget egy nyelvész és egy költő; máshogy tekint egy antik tárgyra a becsüs és az örökös. – Mi a festő, a költő és az örökös szemével nézzük az értékeket – összegezte V. Németh Zsolt. Vas megye élen jár az értéktárak számát tekintve: az országban 532 települési értéktár van, ennek a tizede, 52 Vas megyei. És érdekes szám az 52, hiszen a Vas megyei értéktárban most éppen 52 megyei értéket tartanak nyilván.

Az ünnepi megemlékezés és a helytörténeti tárlat megnyitója mellett a tűzoltók ünnepe is belefért a péntek délutánba: a Pikamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egylet új gépjárművét Németh Zoltán esperes­plébános áldotta meg.

(Forrás: V.NémethZsolt.hu/Bakos Ágnes/Vaol.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
XXIV. Országos Polgárőr Nap és VII. Országos Polgárőr Lovas Szemle
2018. június 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép