Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Helytörténeti kiállítás, gyűjtemény átadás
2016. január 12.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszédével köszöntötte a Nemesbődi helytörténeti kiállítás résztvevőit.

A Nemesbődi Helytörténet kiállítás anyagának gyűjtésére az Önkormányzat 2015 szeptemberében felhívást tett közzé a helyi lakosok számára.A helytörténeti kiállítás a közösségi ház 3 helyiségét  is igénybe veszi, az önkormányzat célja állandó kiállítás fenntartása.

Helytörténeti kiállítás, gyűjtemény átadás

Az államtitkár így emlékezett beszédében: Abban a megtiszteltetésben volt részem 2014. március 20-án, hogy egyike voltam, aki ünnepélyes keretek között elhelyezte a felújítandó és az új épület alapkövét. Ez a községnek óriási előrelépést jelentett, hiszen végre lehetőség nyílt arra, hogy a helyi lakosság számos közösségi rendezvény bonyolíthasson le a faluban. Az álom tehát valósággá vált, mert az ötven milliós fejlesztés- amiből 30 millió forint támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium-  eredményeként tavaly júliusában a Nemesbődiek birtokba vehették a közösségi házat. Persze nemcsak pénzről szólt ez a munka, hanem arról is, hogy a helyi önkormányzat, a helyi lakosok áldozatos összefogásából készülhetett el viharos gyorsasággal ez a kulturális intézmény.

Helytörténeti kiállítás, gyűjtemény átadás

Majd az alábbi sorokkal szólította meg az érintetteket:Látom nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem, hiszen szinte a közösségi ház felújítása közben neki láttak a falu helytörténeti tárgyainak, emlékeinek gyűjtéséhez.  S lám mi minden kincsek kerültek elő a ládafiából, a padlásról, a fészerből és a pincék mélységeiből. Mind-mind múltunk olyan tárgyi emlékei – asztalos és ácsszerszámok, konyhai eszközök, egyházi kellékek, lámpák, érmék, korabeli pénzek, fateknők, 100 éves kisbíró dob sorolhatnám végtelenségig-, amelyek múltunkat, nagyapáink, ükanyáink életét kisérték végig. S ez a fajta hagyományőrzés, a hagyományok szellemiségének ápolása, egyáltalán e település kulturális, ipari, mesterségbeli, gasztrónomiai értékeinek megőrzése, életben tartása nem mást jelent, mint azt, hogy erősíti az egyéni és a közösségi identitás tudatot.

Helytörténeti kiállítás, gyűjtemény átadás

Ezért nagyszerű ez a helytörténeti kiállítás, amit nyilvánvalóan fejleszteni, gazdagítani kell. És meg kell mondanom, hogy ezeknek a kiállítási tárgyaknak, emlékeknek a jelenléte erősíti a helyi patriotizmust, aminek persze legnemesebb formája a hazaszeretet. Mindez jelenti az otthont, az otthon melegét, a valahová tartozást. Ezért nagyszerű ebben a közösségi házban, ez a közösségi munka.

Fotó: Váradi Renáta

(Forrás: V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép