Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Helyi termékek kiállítása Budaörsön
2015. október 29.

Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet 2015. október 28-án gasztronómiai kiállítást szervezett a Szent Benedek Gimnáziumban őshonos őszibarackból készült termékekből.

A rendezvényen jelen volt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Helyi termékek kiállítása Budaörsön

A kiállítás folytatásaként 2015. október 29-én őshonos őszibarackfák ültetésére kerül sor a Frankhegyen.

A gasztronómiai kiállítás célja az volt, hogy a helyi gazdák bemutassák a barack azon fajtáit, amelyek megalapozták a budaörsi barack hírnevét. Ezen őszibarack fajtákból előállított lekvárokkal, kompótokkal, ivólével vagy éppen pálinkával ismertették meg az érdeklődőket.

A rendezvény háziasszonya Mihálka Klára gazdaasszony volt. Beszédet mondott Mayer László és Nagy Sándor András.

Kisberk Balázs a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónakelmondta, hogy nagyon büszke és elégedett a Gazdakör, hogy ebben a rohanó világban ki tudtak alakítani egy olyan kis közösséget, amely azért dolgozik, hogy a helyi értékeket felkarolja és ápolja.

Helyi termékek kiállítása Budaörsön

Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és a budaörsi közösségek összekovácsolását. A mai napot, mostantól minden évben meg fogjuk ünnepelni, mint aGazdakör Napját, hogy emlékezzünk rá, hogy összefogás segítéségével meg tudjuk menteni a városunk kincseit.

Egy mintakert segítségével szeretnénk egy újabb közösségi színteret kialakítani Budaörsön, ahová ugyanolyan szívesen és jókedvvel látogatnak majd ki a helyiek, mint a Gazdapiacra. Szeretnénk, ha sajátjukként gondolnának rá.

Helyi termékek kiállítása Budaörsön

A kiállítást V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

Kérdésünkre, hogy mit gondol, lesz-e a budaörsi baracknak jövője, vagy ez csak egy hirtelen fellángolás, azt válaszolta, hogy, bízik benne, hogy lesz folytatás.

Lehet látni, hogy van egyfajta csömör a tömegtermékek iránt az emberekben, és a figyelmük egyre inkább a különlegességek, az egyedi dolgok felé fordul. Azt tapasztaljuk, hogy különböző érzékenységek, allergiák okán lassan felfedezik a helyi termékeket is, és szívesen fogyasztják azokat az emberek.

Maga a kistermelői termék egy másfajta kultúra. A piacra járás egy különleges dologgá vált, ami vonzó lett manapság.

 

V. Németh Zsolt

Mit gondol a Budaörshöz hasonló városi környezetben, ahol ráadásul sok a bevásárlóközpont, van létjogosultsága a kistermelői aktivitásnak?

Igen van. A kormányzat is minden erővel segíti az értékesítést. A most induló vidékfejlesztési programnak van egy fontos eleme, ez az úgynevezett rövid ellátási lánc, ahol egyetlen egy szereplő lehet csak a termelő és a vevő között.

Európai Uniós forrással segítjük azt, hogy megtudjon szerveződni ez az értékesítés, mert azt látjuk, hogy termelni tudnak az emberek, de el is kellene adni a termékeket, amihez legalább olyan jó képességek kellenek.

Figyelem a külföldi dolgokat is, hogy vajon a szupermarketbe be tudják-e vinni a helyi terméket. Jó néhány esetben igen. A rövid ellátási lánc a helyi termék értékesítésnek csak az egyik fajtája.

A piac mellett lehet még a gazdaudvarról értékesíteni, az internet segítségével, dobozos értékesítéssel, vagy termelői polcokról.

Például Horvátországban a tengerparton az árusok árulnak helyi fajtájú körtéket is, és nem csak az ország más részéből becipelt termékeket. Ez követendő példa.

A magyar mezőgazdaságra nagyban épít gazdaságpolitikájában a jelenlegi kormány. Az ilyen és hasonló kezdeményezések segíthetnek a célok elérésében?

Ez a vidékfejlesztés egyik formája. Megvan a szerepe az agráriumon belül a tömegterméknek, viszont én hiszek abban, hogy van helye a kistermelők által termelt termékeknek is, mert van egy piaci rés, amit ki lehet tölteni helyi árukkal.

A közvetlen értékesítés nagyot fejlődött nálunk az elmúlt időben, viszont nem mérhető egy francia vagy egy osztrák szinthez.

A mintakert létrehozására és az őshonos barackfák elültetésére 2015. október 29-én 16 órakor kerül sor a Venyige utca 2. szám alatt. A területet Albert Béla telektulajdonos ajánlotta fel a Gazdakör számára. A rendezvény díszvendége Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke lesz.

(Forrás: Budaörsi Infó/V.NémethZsolt.hu; fotó: Budaörsi Infó)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép