Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Helyi értéktár megnyitó
2015. október 22.

V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő ünnepi beszédével köszöntötte Szentpéterfán a helyi értéktár megnyitója alkalmából egybegyűlteket.

Az Őszi Folklórdélután Az Értékek Jegyében elnevezésű rendezvényen bemutatkozott a Szentpéterfai értéktár /A szentpéterfai emberek „ÉLETMESÉJE”-virtuális séta a XX. században:képek, töredékek, emlékek a régmúltból/, majd átadták a Szentpéterfáért kitüntetést. Végezetül az államtitkár csatlakozott a Koprive tamburazenekarhoz, és furulyaszóval gazdagította a vidám előadást.

Helyi értéktár megnyitó

Többek között az is elhangzott, hogy a Horvátországgal való magyar kapcsolat ápolásához elengedhetetlenek a Magyarországon élő horvát közösségek, mivel nélkülözhetetlenek az aktív közvetítő szerep betöltésében, így Szentpéterfa is kulcsfontosságú ebből a szempontból is.

Mi – horvátok és magyarok – mindig is egyetértettünk és most is egyetértünk abban, hogy elért eredményeinkre büszkének kell lennünk, értékeinket meg kell becsülnünk és emellett feladatunk az is, hogy megismertessük ezeket a külvilággal.

Helyi értéktár megnyitó

2012-ben a Magyar Országgyűlés ötpárti egyetértéssel, hogy törvényben rögzíti: a magyar nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek, melyeket összegyűjteni és dokumentálni kell; hogy ápolni, védelmezni és támogatni tudjuk őket. Köztük például a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó mohácsi busójárást, amely egy magyarországi horvát kisebbségi népcsoport, a sokácok népszokása, s ezzel egy időben élő horvátországi hagyomány is, mely ily módon tökéletes kulturális hidat alkot országaink között.

Fontosnak tartjuk a megyei, tájegységi, ágazati és települési értékeket is, csakúgy, mint a szerte a világban élő, magukat magyarnak vallók értékeit és a Magyarországon velünk élő nemzetiségek kincseit és természetesen más nemzetek különleges értékeit is érdeklődéssel igyekszünk megismerni.

Helyi értéktár megnyitó

Ezért is öröm számomra, hogy itt lehetek, amikor Szentpéterfa helyi értéktárának kiállítása megnyílik, mely bemutatja a színes múltat, közös örökségünket és a most is élő hagyományt.

A helyi értékekről nem lehetne szebben fogalmazni, mint ahogyan azt Gelencsér Katalin művelődéstörténész teszi:

Új idő és térfogalmak keretében összekapcsolódni elődökkel és utódokkal, más természeti terek lakosságával, szokásaival, átvenni mentalitásukból mindazt, ami gazdagabbá teheti a helyi létet, élménydússá az egyszeri, megismételhetetlen emberi életet, segít belakni a szűkebb és tágabb környéket, a hazát, otthonossá tenni Európát, a Földet. Így ölelkezhet a lokális a globálissal, így lesz, lehet lokális cselekvésből globális gondolkodás. Így lesz, lehet egyéni kisközösségi haszon társadalmivá. A társadalom és az ember visszakaphatja önmagát, megtalálhatja önmaga természeti és társadalmi lényegét.

(Forrás: V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép