Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Három új Retörki-kiadványt mutattak be
2015. november 26.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) célja az, hogy sokoldalúan, elemzően mutassa be az 1980-as és 1990-es évek fordulójának történéseit és a előzményeket - hangsúlyozta az intézmény főigazgató-helyettese csütörtöki budapesti rendezvényükön, amelyen három új könyvüket mutatták be.

M. Kiss Sándor, az MTI-nek elmondta: jövőre, az 1956-os emlékévben például - a Nemzeti Emlékezet Bizottságával, a Kúriával és a Legfőbb Ügyészséggel együttműködve - ötvenhatos arcképcsarnokot készítenek, de idén és 2016 elején is megjelenik még három, az alaptevékenységükkel kapcsolatos kötetük.

Három új Retörki-kiadványt mutattak be

M. Kiss Sándor

Az eseményen Borbándi Gyula Magyar látóhatár című emlékkötetéről szólva a főigazgató-helyettes arról beszélt, milyen sokat jelentett saját, "felesleges harcokba kényszerített" nemzedéke számára az író-történész és a nyugati magyar emigráció, amely idehaza akkor ismeretlen forrásokkal dolgozhatott. A kötet szerkesztője, Alexa Károly irodalomtörténész azt emelte ki, hogy a kommunista hatalom által demokratából fasisztává átminősített Borbándinak nem csupán a népiség, a népiesség és a két világháború közötti magyar politikum elemzésében volt hatalmas szerepe, hanem a nyugati magyar emigráció ismerőjeként is.

A Jeles napok, jeltelen ünnepek a diktatúrában című kötetükről szólva M. Kiss Sándor megjegyezte: a tavaly decemberi konferencián elhangzottak szerkesztett változata a szabadsághoz, a tulajdonhoz és a hithez való viszonya köré csoportosítva elemzi a kommunista rendszert. A kötetet Nagymihály Zoltánnal közösen szerkesztő Szekér Nóra azt emelte ki, hogy az ünnepekhez való viszony feltárásával a diktatúra mindennapokon kívül eső tevékenységét lehet elemezni, rámutatva a rendszer jellegzetes, sajátos lényegére, hiszen a hatalom az ünnepeket éppúgy uralni akarta, mint az élet minden más területét.

Kávássy János Előd Nyugati szélben című, az 1980-as évek végének állampárti külpolitikáját elemző munkájával kapcsolatban M. Kiss Sándor megemlítette: azt olvasva egyebek mellett azt is láthatjuk, hogy miként próbálta a rendszer saját hatalma átmentésére törekedve demokratizálni a szocialista szóhasználatot.

A szerző azt jegyezte meg a bemutatón: negyedszázada sokan úgy gondolták, hogy az Egyesült Államok vezette világrend kialakulása békét hozhat, de a kegyelmi pillanat elmúlt, és az ezredforduló óta azt kell látnunk, hogy "Amerika háborúinak a korszakát éljük". Az 1980-as évek végének magyar külpolitikájáról szólva kiemelte: Horn Gyula és csapata látta, szükségszerű és elkerülhetetlen az összeomlás, ezért arra törekedtek, hogy mire bekövetkezik, addigra minél jobban idomuljanak az Egyesült Államokhoz.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép