Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel
2015. február 21.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából idén 14. alkalommal adták át a „Parma fidei – Hit pajzsa” díjat. A 2015. év kitüntetettje: Györgydeák Márton atya, a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia plébánosa, pápai káplán.

A kitüntetést Mádl Dalma asszony adta át február 21-én, szombaton a plébániatemplomban.

Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel

A szép számmal összegyűlt ünneplőket Dr. Horváth Béla, a Parma Fidei-Hit Pajzsa díj egyik alapítója köszöntötte a plébániatemplomban. A volt országgyűlési képviselő terjesztette a parlament elé, hogy február 25-ét nyilvánítsák a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, és immár 14. alkalommal ehhez kapcsolódóan adják át a Hit Pajzsa kitűntetést is.

Ünnepi köszöntőjében Dr. Kocsis Máté, a Fővárosi Közgyűlés önkormányzati és rendészeti tanácsnoka felhívta a figyelmet, hogy emlékeznünk kell a kommunizmus áldozataira, hiszen ennek az eszmerendszernek az egyik fő alapja a hit- és egyházellenesség volt. Ezért is fontos a Hit Pajzsa díj, hogy megtiszteljük azokat, akik a kommunizmus alatt is hűek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz – azokat, akik belső parancsnak engedelmeskedve élték életüket, ez vezette cselekedeteiket. Ezek az emberek példát mutattak, példaképpé váltak tetteik, gondolataik, értékrendszerük, mindennapi életvitelük alapján.

Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel

Hit Pajzsa díj mindig figyelmeztet bennünket arra, hogy hitünket és erkölcsösségünket a legnehezebb időkben sem veszíthetjük el. Kocsis Máté felidézte, hogy a kitüntetett plébánost „emberhalásznak” is nevezik, hiszen Györgydeák Márton a közösség építésére fordított rengeteg energiát életében. Végezetül a saját korosztályának üzenve a tanácsnok azt kérte, hogy becsüljék meg ezeket az embereket, akik életükkel példát mutatnak a jövő generációjának.

Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel

Prof. Dr. Bolberitz Pál atya laudációjában felidézte a kitüntetett életútját, valamint a Regnum Marianum katolikus szervezetben betöltött szerepét, amiért a kommunizmusban többször is kihallgatták, de nem volt hajlandó társai, tanítványai ellen vallani. A Regnum megszűnése után sem hagyott fel ifjúságnevelő tevékenységgel, és bárhol is szolgált, mindig a közösség építését tartotta szem előtt, azért dolgozott a nap minden percében.

Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel

Ezek után Mádl Dalma asszony átnyújtotta a Parma fidei-Hit Pajzsa kitüntetést Györgydeák Mártonnak, a Felső-Krisztinavárosi Keresztelő Szent János plébánia plébánosának. Györgydeák Márton atya beszédében felidézte, hogy Józsefvárosban nőtt fel, ide is járt gimnáziumba, sőt az ’56-os harcokban is részt vett. Sebesült, idősebb diáktársait cipelte a tankok elől. Amikor a Regnumot betiltották és megszüntették a kommunizmusban, ő folytatta a munkát, mivel mindig is az adott közösség megerősítését, és a fiatalok nevelését tartotta legfőbb feladatainak.

Györgydeák Márton plébános Józsefvárosban nőtt fel

A kitüntetett elmondta, hogy nem érzi magát a kommunizmus áldozatának, de hősnek sem, tette, amit a hite és a szíve diktált. Az sem zavarta, hogy 17 évig nem volt útlevele, így a nyarakat nem a francia riviérán, hanem Magyarországon a hegyekben barangolva töltötte a fiatalokkal – idézte fel mosolyogva a múltat. Az ünnepi műsorban közreműködött Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki az egyik díjalapító, az azóta elhunyt Gyurkovics Tibor Nemzet című versét szavalta el, valamint a  Felső-krisztinavárosi Plébánia Énekkara, Tőkés Tünde karnagy vezetésével, akik a kitüntetett kedvenc műveit adták elő.

(Forrás: Józsefváros.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép