Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
gróf Tisza István szobrának avatásáról

A 2014 júniusában avatták fel a Parlament épülete előtt gróf Tisza István volt magyar miniszterelnök szobrát. A parlamenti ülésen Szászfalvi László, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, és egyben a Nemzeti Fórum egyesület tagja napirend előtti felszólalásban méltatta az eseményt. „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a házelnök úrnak, a kormánynak, a művészeknek és mindenkinek, aki sokat tett azért, hogy a Kossuth tér újra a nemzet főtere legyen, és azon újra ott állhasson gróf Tisza István miniszterelnökünk emlékműve. Óriási elégtétel ez a nemzet számára, Tisza István becsülete és emlékezete számára. .. Emléke mindig is élő volt az igaz magyarok szívében, de immár nyilvánosan és jogaiba illő és méltó módon helyeztük vissza úgy, ahogyan azt Reményik Sándor profétálta 1918. november 3-án. Idézem: "De nem, ha majd lehull az éj körül, / Még sok szív gyújtja őt szövétnekül, / Idő emlékét mélyebbre ássa / A keblekben - s lesz feltámadása. / Az ország zúghat, akármit dobol, / A szívek mélyén mégis ő honol, / Pihen pajzsán, mint vas-ravatalon, szelíd halott - és mégis hatalom."

Tisztelt Ház! 1918. október 31-e cezúra a magyar történelemben. A Károlyi Mihály-féle barbár horda orvul merényletet követ el a kiszolgáltatott Tisza István ellen.  Ez a szörnyű, gyalázatos esemény egyenesen vezetett el a Tanácsköztársaság dicstelen, véres kommunista diktatúrájához és a trianoni katasztrófához.  A gyilkosságot elkövetők utódai elpusztították a gyönyörű Tisza-emlékművet, és ezzel magát a Tisza-emlékezetet is el akarták pusztítani. De mint ahogyan oly sok esetben a történelmünk során, Tisza István miniszterelnököt nem lehetett elhallgattatni. Szellemi örökségét, példáját nem lehetett kiradírozni a történelmünk lapjairól és a magyar szívek hústábláiról. Szekfű Gyula, neves történészünk így foglalja össze Tisza István történelmi érdemeit: "Állami létünket Tisza István mentette meg és tette folytonossá, ez történeti érdeme. Ő a magyar függetlenség, alkotmányosság és állami létünk bástyája és garanciája volt." Politikájának lényegét a nemzet jövőjéért való aggodalom és felelősség jelentette. Az utolsó lehetséges pillanatig küzdött a háború ellen, és minden ráaggatott hazugság ellenére szociálisan haladó és elkötelezett tudományos és politikai munkát végzett. Elkötelezett református emberként, egyházmegyei, majd egyházkerületi gondnokként is egész életét következetes puritán kálvinista felfogás és életmód jellemezte. Ugyanakkor elkötelezett kálvinizmusa nem akadályozta, sőt egyenesen sarkallta korát megelőző ökumenikus nyitottságra.

Tisztelt Ház! Gyilkosai és gyilkosainak szellemi utódai, akkori és mai gyűlölői nem tudták, amit Jézus így fogalmaz: "Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket meg nem ölhetik." Legyen áldott emlékezete és életművének példája minden magyar nemzedék számára.”

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép