Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka
2017. szeptember 12.

Geröly Tibor nyerte Vas megye 2017. évi kettesfogathajtó-bajnokságát Varga Szilárd és Komálovics Ottó előtt. Hosszú, hétfordulós versenysorozatnak értek a végére a Vas megyei C kategóriás (amatőr) fogathajtók.

Júniusban kezdődött az országos bajnokságra is kvalifikáló versenysorozat. Hegyhátszentjakab a 2. fordulónak és a vasárnapi döntőnek adott otthont. Érkeztek Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből is résztvevők, a 17 fogatból nyolc volt a vasi. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg a megyebajnoki címről is döntő versenyt, amelyet jó időben, a szezon vége ellenére szép számú néző előtt rendeztek meg.

Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka

Az államtitkár emlékeztetett azokra az időkre, amikor még mindent ló húzott: omnibuszt, delizsánszot, vasúti kocsit, mezőgazdasági gépeket, csézát, bricskát, kólyát, konflist.

Majd hozzátette, hogy kocsit a világon először, a 14-15. század környékén Magyarországon készítettek! A Bécs-Budapest útvonalon fekvő, Komárom-megyei Kocs nevű kis faluban történt ez, ahonnan elterjedve, idegen nyelvekben is megtartotta eredetére utaló elnevezését. Ez a könnyű, gyors magyar kocsi forradalmasította Európa közlekedését.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogatolási szerszámok használatának, valamint a fogatolási és hajtásmódok kialakulásának fejlődésére szintén nagy hatással voltak a jellegzetes magyar találmányok és módszerek. Látni tehát, hogy a ló húzta fogat régóta velünk él: az erő, a gyorsaság és az ügyesség terén való játékos vetélkedés történeti és kulturális hagyományaink része.

Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka

Állat és ember együttműködése mutatkozik meg a fogathajtásban, egy sosem-volt harmónia utáni vágy képződik meg a ló-húzta sebes fogat alakjában.

Szervezett sportként alig egy évszázada léteznek a fogathajtó versenyek. Hivatalos sportággá csupán 1970-ben vált a fogathajtás, míg az első hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben rendezték Budapesten. Végezetül az államtitkár összegezte: lovas nemzetként talán nem meglepő, hogy a fogathajtó sport a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága, és fogathajtóinkat jelenleg a világ élvonalában jegyzik.

A vasiak közül tehát Geröly fogata bizonyult a legjobbnak, és Komálovics Ottó is be tudta előzni Varga Szilárdot, aki így lecsúszott az első helyről, mert a végelszámolásnál pontegyenlőség (42-42) alakult ki az első helyre hajtó két rivális között. A versenykiírás szerint ilyenkor a döntőbeli jobb helyezés számít. A lehető legkiélezettebb verseny után tehát Geröly Tibor vehette a bajnoknak járó aranyérmet és serleget a Vas Megyei Lovas Szövetség elnökétől, dr. Takács Esztertől.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép