Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Geotermikus távhőrendszer 1,1 milliárd forintból
2015. június 4.

Egymilliárd 162 millió forint a teljes beruházási költsége annak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, kistokaji projektnek, amely a települést környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósítja meg.

A geotermikus távhőrendszer szerdai ünnepélyes alapkőletétele előtt tartott beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára rámutatott: a geotermiában hatalmas fejlődési potenciál van, ugyanis a megújuló energiáknak mindössze 6-10 százalékát adja, Magyarország pedig kiváló adottságokkal rendelkezik. Így több operatív program is biztosít forrásokat, hogy a kistokajihoz hasonló rendszerek épüljenek ki – tette hozzá.

Geotermikus távhőrendszer 1,1 milliárd forintból

Kifejtette, a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) mintegy 300 milliárd áll rendelkezésre, hogy megújuló energiákat hasznosítsanak; önkormányzatok vagy önkormányzatokhoz kapcsolódóan intézmények pályázhatnak erre a forrásra. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) is lehetőséget ad mintegy 70 milliárd forintos nagyságrendben, hogy segítse a kis- és középvállalkozások energiafelhasználásában a geotermia megjelenését, alkalmazását - ismertette.

Hozzátette, a Terület- és Településfejlesztés Operatív Programban (TOP) szintén lesz ilyen elem, illetve a vidékfejlesztés területén kertészetek, állattartó telepek korszerűsítésénél használható lesz a vidékfejlesztési program ezen forrása.

Kitért arra, hogy mintegy 1200 hévíz kút van az országban, amelyeknek mintegy kétharmada termelő kút, természetesen nagyon jelentős részében ez a termál- és gyógyfürdőkhöz kapcsolódik, 36 százaléka a kutaknak ilyen termálkút – magyarázta V. Németh Zsolt. Felsorolása szerint 27 százalékot ivóvízként használnak, 25 százalékot hasznosít az agrárium, itt elsősorban kertészetekről van szó. Mindössze 12 százalék a kistojaihoz hasonló ipari vagy közösségi energiarendszert szolgál ki, ebben tehát hatalmas a lehetőség – jegyezte meg.

Geotermikus távhőrendszer 1,1 milliárd forintból

Kistokajban a Geo-Wendung Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett pályázata több mint 712 millió forint támogatást kapott. A társaság a projekt részeként a Kistokajt környező mezőgazdasági és ipari övezetet ellátó geotermikus bázisú távhőrendszert valósítja meg. A 2010-ben alakult projekt beruházó Geo-Wendung Ipari és Szolgáltató Zrt. a Miskolci Geotermikus Projektet üzemeltető PannErgy Csoporttal aktív közreműködője lesz a Miskolc környéki geotermikus energiafelhasználás terjesztésének úgy a lakosság, az önkormányzatok, mint a vállalkozások terén.

A kistokaji fejlesztési beruházásnak köszönhetően Kistokaj közintézményeinek és vállalkozásainak ellátása valósul meg geotermikus hőenergiával, valamint megtörténik a geotermikus távhőszolgáltatás kiépítése. A beruházás ez év szeptember 15-ére készülhet el.

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép