Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Gasztronómiai ünnep Félegyházán
2016. szeptember 11.

A világszerte híres félegyházi libamáj előállítói, illetve a libatartók előtt tisztelegnek a hét végén Kiskunfélegyházán a 18. Libafesztivál keretében. Gazdag programokkal és finom ételekkel várják az érdeklődőket.

A gasztronómiai ünnep szakmai konferenciával kezdődött a városházán, ahol a libatartás jövőjéről tanácskoztak. Az esemény házigazdája az Integrál Zrt. volt. A társaság hét évtizede foglalkozik hízott víziszárnyas feldolgozással, közel 500 embernek biztosít munkát, családok százai kötődnek ehhez a tevékenységhez. Hosszú, kitartó munka vezetett ahhoz, hogy a Félegyházán előállított termékeknek ma már méltán megérdemelt nemzetközi hírük van – mondta a tanácskozás megnyitóján dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


– A libamájra méltán lehetünk büszkék, az elsők között került be a hungarikumok közé – fogalmazott a konferencián Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke. A Magyar Tudományos Akadémia ajánlását idézve elmondta, a magyar hízott víziszárnyas termékek a hagyományos magyar mezőgazdasági termelési kultúra részének tekinthetők. Előállításukhoz több évszázados hagyomány kötődik. A víziszárnyasok tömése rendkívül munkaigényes feladat, s olyan különleges szakértelmet, odafigyelést igényel, amely csaknem példanélküli a haszonállatok tartásában. Mindezzel olyan értékes termék állítható elő, amely magas minősége és gasztronómiai kiválósága miatt a magyar konyhakultúra egyik legkiemelkedőbb szimbólumának számít – részletezte a honatya.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


A hízott libából készült termékek hazánk jó hírét viszik a világban. Libahúsból a legtöbbet Belgiumba, Németországba, Franciaországba, Izraelbe és Japánba exportálunk. Idén az első félévben 29,2 millió euró értékű volt a libahús export. Erről Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a félegyházi konferencián. Elmondta, a baromfiágazat tavaly kiegyensúlyozottan fejlődött, 326,7 milliárd forint értéket állított elő. Az államtitkár szólt a támogatásokról is. Hangsúlyozta: baromfi jóléti támogatásra idén 12 milliárd forintot biztosítanak. Ebből 4 milliárd jut libára és kacsára. Jövőre ugyanennyi támogatásra számíthatnak a tenyésztők. Új támogatási formáról az étkezési tojástermelő tyúk állományok támogatásáról is beszámolt. Erre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állatbetegségek megelőzésére pedig 9 milliárd forint. Feldman Péter végezetül arról beszélt, hogy jövő évtől 5 százalékkal csökken a baromfihús, a tojás és a tej általános forgalmi adója.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


szöveg: Vajda Piroska (baon.hu)
fotó: Lizik-Varga Katalin


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép