Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Fülöp Attila: „Amint öntik a harangot, az úgy szól”

„– A szegénységnek leginkább kitett csoportba tartoznak a gyerekek, az egyszülős családok, a nagycsaládok, a munkanélküliek, a kistelepüléseken élők, a roma népesség és az alacsony iskolai végzettségűek. Hogyan lehet segíteni a helyzetükön?


– A családtámogatási rendszer, és a segély helyett munkát elve a legfontosabb. A foglalkoztatási mutatók sokat javultak, ami azért fontos, mert ez jelzi azt is, hogy egyre többen jutnak rendszeres jövedelemhez. Gyermekkoromban sokszor hallottam azt a mondást, hogy „amint öntik a harangot, az úgy szól”. Amit meg tudunk tenni a gyermekekkel, az később meghozza az eredményét. A harangot is, ha kiöntötték, utána hiába próbáljuk javítgatni, az egy életre úgy szól. A társadalmi felzárkózás terén fontos, hogy az elején kell jó irányba terelnünk a hátrányos helyzetben élőket. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a felzárkózáspolitika alapjait gyermekkorban, az oktatásban kell lerakni. A társadalmi felzárkózás területén pontosan az a lényeg, hogy vannak olyan intézmények, mint a Biztos Kezdet Gyermekházak, a tanodák, a roma szakkollégiumok, amelyek bölcsődén, óvodán, iskolákon át, egészen a diplomaszerzésig segítenek a „harangöntésben”. Míg 2011-ben 57 felsőoktatási hallgató került a roma szakkollégiumokhoz, idén már 325 fő előmenetelét segítik. A támogatott roma fia­talok közül eddig 360 szerzett diplomát. Ezek a támogató szervezetek segítik azokat a gyermekeket, akik aztán példaképek lehetnek a többi gyermek számára is. Ez az intézményrendszer nemcsak elfogadott, elismert, hanem állami költségvetésből is támogatott. Az egyházak ebben partnerek, az ő történelmi tudásuk és tapasztalatuk nagy segítség. A szociális területen sokszor szoktunk vitatkozni négyzetméterekről, normatívákról, tárgyi feltételekről, eszközökről, de az egyházi intézményrendszernek mindig van egy lelki többlete, hozzáadott értéke. Ugyanakkor nemcsak a nagy programok fontosak, hanem a helyben működő gyakorlatok is. Sokszor az egy-két gyermeket felkaroló programokból lehet nagyobb közösséget kovácsolni.”

(Részlet Varga Attila, Fülöp Attila államtitkárral készített interjújából, mely megjelent Mára a szegények és az alacsony keresetűek száma is csökkent címmel. A cikk teljes terjedelmében megtalálható: www.magyaridok.hu)

 

FÜLÖP ATTILA informatikus, közgazdász, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár (EMMI), . Budapesten született 1978-ban. Nős, három gyermek édesapja. Tanulmányok: Budapesti Piarista Gimnázium (1993 – 1997); Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Gazdaságtudományi Kar (1997 – 2002); Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar (2002 – 2005). Szakmai tapasztalatok: MI Partners Kft., ügyvezető igazgató (2002 – 2010); EBPP.HU Zrt. (2006 – 2007); Emberi Erőforrások Minisztériuma: Szociális és Családügyekért Felelős Államtitkárság, kabinetfőnök (2010 – 2012); Család és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár (2012 – 2014); Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, kabinetfőnök (2014 – 2015); TIOP 3.5.2.-12/1-2013-0001 azonosítószámú, „Komplex rehabilitáció Gárdonyban” megnevezésű projekt végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos (2015. jún. 1. – 2015. nov); az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezeti feltételrendszerének áttekintésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos (2016. jún. 1. – 2016. szept. 30.); nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (2015 – 2018. május); 2018-tól a EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

(Forrás: kormany.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép