Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 15. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Ft. Miklós Zalán: Hitről, szolgálatról, mennyországról

Nagyjából van rálátásod, hogy Ceaucescu Romániájában milyen volt katolikusnak és magyarnak lenni?

Magyarnak és katolikusnak lenni Ceausescu Romániájában, mindkét oldal „kisebbséginek” számított. Romániában a katolikusok az ortodoxokkal szemben-, a magyarok a románokkal szemben létszámban kevesebben vannak. Még nagyon fiatal voltam, csupán kilenc éves, amikor a rendszer megbukott. Sok mindenre nem emlékszem, de arra igen, hogy a hit számunkra egyben magyarságunkban is megmentő erő volt. A templomban éltük meg nem csak a hitünk megvallását, de egyben magyarságtudatunkban is ott erősödtünk. Nem voltak nyilvános „magyaros” ünnepeink, megemlékezéseink csak a templomi környezetben. Székelyföldön születtem, székelynek mondom magam, ugyanakkor nincs bennem úgynevezett székely öntudat. „A székely is magyar csak egy kicsivel több.” (nevet). Tehát a Ceaucescu-érában születtem, ebben nőttem föl, de Valaki sokkal előbb szeretett, mint hogy én ráeszméltem volna a világomra. (…)

Most Nógrádmegyeren és környékén szolgálsz, egyéb megbízatások mellett. Milyen a kapcsolatod itt a hívekkel? Mennyire vagy közvetlen kapcsolatban velük?

Ez az első plébánosi helyem, ahol önálló vagyok, hirtelen belecsöppentem négy falu lelki irányításába. Nagy kihívás, féltem is tőle. De nem én vagyok a központ, én csak egy eszköz vagyok Isten kezében. Azt tapasztalom, hogy nagyon közvetlen vagyok és ezáltal sebezhető is. Közvetlenségem sok embert megfog, de valakiket visszariaszt. Amikor idejöttem, az első polgárőr bálon úgy mutatkoztam be, hogy végigtáncoltam az éjszakát. Azért hajnali kettőkor mondtam, hogy másnap szolgálnom kell. Másnap, aki nem volt bálban az is tudta, hogy mekkorát táncoltam, és sokan kíváncsiak voltak, hogy milyen lesz a mise. Amikor jöttem ki a templomból, odajött egy ember és azt mondta: „Atya, amikor az éjszaka táncolt azt hittem maga ma nem prédikál.” Tehát tele voltak és vannak ma is kíváncsisággal és talán egyesek előítélettel. Vállalom magam, úgy ahogy vagyok, mert a Jóisten emberségemben hívott meg a szolgálatra. (…)

Hogyan képzeled el a mennyországot?

Buli. Happy. Egy Zöld Pardon hozzá képest semmi. A legjobb buli, ahogy Böjte Csaba atyától hallottam egyszer. Kikönyöklünk a mennyország ablakán és onnan nézzük azt, hogy ott lent, akik fontosak a számunkra, mit csinálnak. Elképzelhetetlenül nagy ott a boldogság, és ennek a részesének lenni a legjobb érzés lehet, lesz, de már most az, az ember életében…

(Részlet: „A Zöld Pardon a mennyországhoz képest semmi” című cikkből, melyet Soós László készített Miklós Zalánnal. Az interjú teljes terjedelmében megtalálható a www.777blog.hu internetes oldalon.)

 

Ft. MIKLÓS ZALÁN ÁRPÁD Nógrádmegyer és Sóshartyán plébániai kormányzója. Született: Csíkszereda, 1980. január 4-én. (Származási hely: Csíkrákos - Göröcsfalva) Életút: Tanulmányait a Cserei Mihály Általános Iskolában kezdte Csíkrákoson, majd a középiskolát a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceumban végezte. Teológiai tanulmányok: Gyulafehérvári Papnevelő Intézet, Noviziat der Legionare Christi (Bad Münstereifel), Egri Hittudományi Főiskola. 2010. június 20-án szentelték pappá Vácott és inkardinálódott a Váci Egyházmegyébe. Szolgálati helyei: Nagykátán diakónus (2009-2010), Nagykátán káplán (2010-2013). Nógrádmegyer Plébánia, Magyargéc filia, Sóshartyán Plébánia, Kishartyán filia plébániai kormányzója 2013. 07. 01-től. Dr. Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye Ministráns Bizottsága elnökévé nevezte ki (2014. május 1. –). 2015. június 28-tól a KALOT Katolikus Népfőiskolai Mozgalom elnöke.

 

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép