Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Fr. Barna Máté OP: Szent Domonkosról és az imáról

„– Ön nemrég úgy fogalmazott: „Szent Domonkos életének művét kell továbbvinnünk, nem írásba foglalt tételeit.” Hogyan lehet ma egy nyolcszáz éve élt szent lelkületét képviselni?

– Valóban, Szent Domonkosnak egyetlen sora sem maradt ránk. Személyiségében azonban minden kor fel tudott fedezni olyan vonásokat, amelyeket akár modern módon is meg lehet közelíteni. Talán a legfontosabb ezek közül a párbeszéd. Szent Domonkos úgy beszélt Istenről, a hitről, mint ami mindig aktuális. Aquinói Szent Tamás a Summa contra Gentilesben ezt úgy fogalmazta meg, hogy a prédikátornak mindig figyelembe kell vennie a közönségét. Másként beszélünk az eretnekekkel, akik az Újszövetséget tartják tekintélynek; másként közelítünk a zsidókhoz, akik számára az Ószövetség a kiindulási pont; és másként szólítjuk meg a pogányokat, akik a filozófia nyelvén értenek. Jól megvilágítja a dialógus kiemelt szerepét az a történet, mely szerint Szent Domonkos egy egész éjszakát rászánt arra, hogy megtérítsen egy fogadóst. (…)

– Ahhoz, hogy a prédikáció hatásos legyen, szükséges, hogy „legyen fülünk a hallásra”. Ehhez még azt is hozzátenném, hogy sokszor érezzük úgy, Isten nem hallgat meg minket…

– Jézus több helyen is arra buzdít az evangéliumban: soha ne hagyjuk abba az imádkozást. Lukácsnál olvassuk, hogy „kérjetek, és adni fognak nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek ajtót nyitnak. Melyik az az apa közületek, aki, ha a fia halat kér, hal helyett kígyót ad neki? Vagy ha tojást kér, talán skorpiót nyújt neki?” (Lk 11,9–12) De a folytatásban azt is ott találjuk, hogy mit kell kérnünk: „Ha tehát ti, bár gonoszak vagytok, tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább adja a Szentlelket mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle!” (Lk 11,13) Az „egy, ami szükséges”, a Szentlélek. Őt kell kérnünk szüntelenül.

Ahhoz, hogy meghalljuk Istent, a jelenlétébe kell helyeznünk magunkat. Mindehhez szükséges az alázat, amit úgy fogalmaznék meg, hogy reálisan látom önmagamat. Isten teremtéséhez képest az ember porszem csupán. Az alázat azt is jelenti, hogy megfelelően helyezem el magamat és a célomat a teremtés és a megváltás művében. Érhet betegség, szegénység, de tudnom kell, Isten nem azzal mutatja meg a jóságát, hogy elveszi a nehézségeket, hanem azzal, hogy ott van mellettünk.”

(Részlet: Baranyai Béla, Barna Máté testvérrel készített interjújából, mely Jelenlét és párbeszéd címmel, teljes terjedelmében megtalálható a www.magyarkurir.hu internetes oldalon.)

 

Fr. Barna Ferenc Máté OP domonkos szerzetes. Hódmezővásárhelyen született 1966-ban. Főiskolai tanulmányai után 1991-ben lépett be a Domonkos Rendbe. Tanulmányait Franciaországban Toulouse-ban és Bordeaux-ban folytatta. A Budai Várban, a domonkos romoknál 1988-ban Ladocsi Gáspár tábori püspök szentelte pappá. 1988-ban már a magyar világi domonkos közösségek promotorává választották. A magyarországi Domonkos Rend vezetője, általános vikáriusa 2009-2017 között. 2017. szeptemberétől a magyar világi domonkos közösségek promotorává választották.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép