Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Fontos az elszakított nemzetrészek magyar értékeinek feltárása
2015. július 3.

Fontos feladat az elszakított nemzetrészek értékeinek feltárása, a mai valóság rögzítése - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke pénteken Lakiteleken, ahol a Kárpát-medencei Népfőiskolai Szabadegyetem keretében bemutatták a Drávaszögben végzett értékfeltárás eredményeit.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy a Lakiteleki Népfőiskolán az 1990-es évek elejétől szerveznek Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának vezetője fontosnak nevezte a Drávaszög és Szlavóniai Kollégium munkáját, amelyre alapozva építik fel a további értékfeltáró munkát. A Drávaszög magyar értékeit feltáró munka szakmai vezetője Lábadi Károly nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, technikai szervezője a népfőiskola részéről Loksa Gábor volt. A 2014 őszén és 2015 tavaszán végzett felmérő munkában nyolc egyetem és főiskola több mint ötven hallgatója vett részt. Az egy-egyhetes helyszíni kutatómunka első feldolgozását tartalmazó füzet is elkészült - ismertette.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a drávaszögi felmérés teljes feldolgozása után októberben a helyszínen, Kopácson konferenciát rendeznek, ahol bemutatják a horvátországi magyarok által lakott településeken gyűjtött értékeket. Ezzel a munkával járulnak hozzá a külhoni értéktár bővítéséhez - tette hozzá.

Elmondta, hogy az értékfeltáró munka folytatódik, hozzátéve: 17 kollégiumot terveznek, amihez megvan az anyagi forrás. A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján és Erdélyben négy-négy, Bákó környékén a csángók között egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken kettő, az Őrvidéken és a Muravidéken egy-egy értékfeltáró kollégium munkáját készítik elő - közölte a folytatásról az Országgyűlés alelnöke.

Loksa Gábor elmondta, hogy a terepmunka a személyes kapcsolatteremtés alapján zajlott a Duna és a Dráva szögében, Eszék körzetében. Hozzátette, hogy "reprezentatív sokaságon alapuló tényfeltárás folyt", amely tudományos igényű adat- és információfeldolgozással párosult.

Beszámolt arról, hogy 13 csoport dolgozott, 21 magyarok által lakott településen jártak, de csak 18 településen sikerült olyan értékekre bukkanni, amelyet feldolgoztak. A csoportok 488 családnál töltöttek ki kérdőívet, ami azt jelenti, hogy az ott élő 16 ezres lélekszámú magyarság 10 százalékával találkoztak - fűzte hozzá.

Loksa Gábor hangsúlyozta: a felmérés hatalmas értéket képvisel, a "jelen pillanat világát" rögzíti.

A csoportok felmérték Bellye, Csákovác, Csúza, Eszék-Rétfalu, Haraszti, Hercegszőlős, Karancs, Kopács, Kórógy, Lacháza, Laskó, Nagybodolya, Sepse, Szentlászló, Újbezdán, Várdaróc, Vörösmart és Vukovár magyar közösségeit. A felmérésben részt vevő csoportok egy-egy hallgatója bemutatta a felmérés során felkeresett településeket, az ott lakó magyarok életét.

A hallgatók nagyon sok magyar értéket találtak és dokumentáltak. A beszámolók szerint alapvető gondot jelent a lakosság elöregedése, valamint a magyar nyelv használatának háttérbe szorulása. A fiatalok nagy része elhagyta szülőföldjét, a vegyes házasságokban születő gyermekek többsége már csak horvátul beszél, annak ellenére, hogy a települések többségén az alsó tagozatban még folyik magyar nyelvű oktatás.

A Kárpát-medencei Népfőiskolai Szabadegyetemet a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, valamint a Nemzeti Fórum szervezi, a programban a Kerkai Jenő Kollégium és az Ibero-America Kollégium hallgatói vesznek részt.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép