Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Folyamatos küzdelem a múltunkért
2016. március 22.

A magyar–orosz kapcsolatok megújulásának korát éljük, a tudományos együttműködést a közelmúlt feltárásával lehetne bővíteni.

A vesztesek bevetik a rendszerváltás eseményeit torzító technikákat, a történtek tisztázásához ismerni kellene az Oroszországban őrzött dokumentumokat is. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy rendeződjön Oroszország és az EU viszonya – hangzott el a magyarországi és az oroszországi rendszerváltás tapasztalatairól szóló nemzetközi konferencián.

Folyamatos küzdelem a múltunkért

„Az egykori iránytűt álságos mágnesezők viszik tévútra” – mondta Lezsák Sándor a konferencián (Fotó: Csudai Sándor)

Manapság könnyebb eligazodni a több száz évvel ezelőtti események között, mint az utóbbi évtizedek és a rendszerváltoztatás történetében – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke tegnap. A rendszerváltások tapasztalata és értékelése Magyarországon és Oroszországban című konferencián az Interparlamentáris Unió Magyar–Orosz Baráti Tagozatának vezetője, a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az „egykori történelmi iránytűt álságos mágnesezők viszik tévútra”, a koncepcionális ferdítések pedig mindenkire hatnak, még őrá is, aki pedig részese volt az eseményeknek.

Lezsák Sándor kiemelte, az évtizedek múlása koronatanúvá avatja az akkori statisztákat is, majd idézte Garibaldit: „Milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk”. Beszélt arról, hogy az igazi vesztesek újra és újra bevetik a „jól bevált szellemi kábítószereket”, a múltat torzító technikákat, a kettős mércét, s láthatjuk, miként lehet „alantas szándékkal rombolni nemzeti önismeretet, hitet, hűséget évtizedek értékeihez, történelmi hazánkhoz”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a múlt nincs magától”, mindig újra meg kell küzdeni érte. Mint mondta, a kommunista egypártrendszert felváltó folyamatot lehet lassúnak vagy politikai játszmának nevezni, de tény, hogy megtörtént. „Tízmillióan ennyire voltunk képesek, és nem többre, de nem is kevesebbre.” A kormányzati politika feladataként említette, hogy meglegyenek a múlt feltárásának feltételei, és így is bővítsük nemzeti önismeretünket. Lezsák Sándor hangsúlyozta: a magyar–orosz kapcsolatok megújulásának korát éljük, a politika és a gazdaság mellett jó az együttműködés a kultúra, a humanitárius kérdések és az oktatás területén is, a tudományos területen pedig a közelmúlt feltárásával lehet bővíteni. Oroszország kiemelt partnere hazánknak – folytatta –, és Magyarország érdekelt abban, hogy mihamarabb normalizálódjon Oroszország és az Európai Unió kapcsolata.

Bíró Zoltán, a nemzetközi tanácskozást szervező Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) főigazgatója hangsúlyozta: a két állam polgárai különbözőképpen élték meg a kilencvenes évek fordulóját, hiszen a szovjet emberek számára ez az időszak a birodalom összeomlását jelentette. Mi, magyarok azonban a 20. század veszteségei – háborúk, ’56 – jegyében éltük át az 1988-89-ben történteket – folytatta Bíró Zoltán.

A konferencia szervezésével szeretnék elindítani az orosz–magyar szakmai párbeszédet a zaklatottá vált Európában. Elmondta azt is, örülnének, ha hallanák az egykori Szovjetunió tudósainak véleményét a rendszerváltásról és annak következményeiről, ugyanakkor szeretnék megismerni az oroszországi levéltárakban őrzött, magyarországi rendszerváltással kapcsolatos dokumentumokat.

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép