Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Földrengés és a hit - Mindszenty rendületlenül
2015. december 8.

1972. áprilisának egyik verőfényes napján találkoztam először Mindszenty bíboros prímással a bécsi Pázmáneumban. Abban az időben Svájcban éltem és a Genfi Magyar Katolikus Egyházközség elnöke voltam.

1971. októberében, miután megtudtam, hogy a bíboros a bécsi Pázmáneumba költözött, eldöntöttem, hogy mihelyt lehetséges lesz, meglátogatom és beszélek vele a külföldre menekült magyarság életkörülményeiről, gondjairól és meghívom Svájcba.

Földrengés és a hit  - Mindszenty rendületlenül

Cey-Bert Róbert

Szerencsére ismertem Ikvay László atyát, aki akkor Mindszenty titkára volt. Ikvay atya elintézte, hogy a bíboros fogadjon. Bécsbe repültem és felkerestem a magyar katolikus egyház legmagasabb méltóságát. Mély benyomást tett rám, sugárzott belőle az istenhitből táplálkozó lelkierő, a világi dolgokon felülemelkedő tisztánlátás.

Először a családomról tett fel kérdéseket. Nagyon értékelte, amikor elmondtam, hogy annak ellenére, hogy a feleségem francia, a 6 éves kislányom és a 4 éves fiam kitűnően beszéltek magyarul.

- A hazától elszakadt magyar családoknak szent kötelessége, hogy istenhitre és hazaszeretetre neveljék a gyermekeket és megtanítsák őket magyarul beszélni, még akkor is, ha az egyik fél magyar, a másik pedig nem – mondta meggyőződéssel.

Jó egy órát beszélgettünk. Nagy örömömre Mindszenty meghívott a másnapi vasárnapi mise után sorra kerülő születésnapi fogadásra. A bíboros a 80. születésnapját ünnepelte.

A fogadáson körülbelül harmincan gyűltünk össze a bíboros nappalijában. A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség elnöke rövid beszédben köszöntötte az ünnepeltet és egy művészien kivitelezett aranykelyhet ajándékozott neki. Mindszenty megköszönte a becses ajándékot és válaszában a modern világ anyagi értékeket bálványozó, lelki értéket romba döntő felfogásáról kezdett beszélni.

- Hit nélkül eltávolodunk az emberi közösséget megerősítő családszeretettől és hazaszeretettől. Az istenhit az emberi lelket szilárd alapokra helyezi. Istenhit nélkül az ember meggyengül és minden összeomlik körülötte…

Egy nagy erejű földrengés szakította félbe a bíboros prímás beszédét. Az ablak közelében álltam és megdöbbenve vettem észre, hogy a szemközti ház kéménye nagy robajjal ledőlt, mozgott a parketta a lábam alatt és a bíboros feje felett vészesen lengett a csillár. Kitört a pánik az ünneplök között. Sikoltoztak a nők és a gyerekek, mindenki menekülni próbált.

- Az ajtófélfák alá menjetek – üvöltötte valaki kétségbeesetten.

Végigfutott a halálfélelem jéghideg lehelete a fejbőröm alatt, vártam, hogy rám szakad a mennyezet. Egyedül a bíboros maradt derűsen nyugodt. Arca a hitet és a belső lelki nyugalmat sugározta, mintha azt mondta volna, hogy „mit féltek ti kishitűek”. Eldöntöttem, hogy nem menekülök, maradok. Ha Mindszenty nem fél és marad, akkor nekem miért kellene félni és elfutni?

A bíboros elmosolyodott, amikor látta, hogy mellette maradok.

- Nemsokára vége lesz – mondta meggyőződéssel.

Valóban a földrengésnek 10-12 másodperc után vége lett. Lassan visszaszállingóztak a halálra rémült emberek. A bíboros, mintha mi sem történt volna, folytatta megszakított beszédét.

- Látjátok, ez a földrengés azt mutatja, hogyha meggyengül az istenhitünk és beleesünk a modern világ anyagi csapdájába, akkor elveszítjük azt a szilárd pontot, amelyre támaszkodhatunk, megrendülünk lelkileg, pánikba esünk, és úgy érezzük, hogy a világ összeomlik köröttünk.

Ez a nyugodt, félelmet nem ismerő, istenhitet sugárzó magatartás Mindszenty bíboros prímás lélekerejének csodálatos megnyilvánulása volt. Erre csak az igazi szentéletű ember képes.

Cey-Bert Róbert               

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép