Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Ferenc pápa ''Áldott légy!'' című enciklikájáról

VI. Pál pápa óta a pápai dokumentumokban egyre növekvő módon van jelen a teremtésvédelem témája. Ferenc pápa nagyon várt, 2015. június 18-án nyilvánosságra hozott Laudato si’, azaz „Áldott légy!” című enciklikája már teljes egészében a teremtésvédelemről szól.

Bartos Mónika, a Fidesz-Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, valamint a Nemzeti Fórum egyesület tagja az Országgyűlés rendkívüli, nyári ülésszakának júliusi, utolsó napján, napirenden kívüli felszólalásában röviden ismertette a képviselőkkel az enciklika tartalmát és célját.

„A pápai dokumentum hat fejezetre tagolódik. Az első fejezet a mai tudományos problémák, kiemelten a víz, a biodiverzitás, az éghajlatváltozás és az ökológiai adósság témájának összefoglalását tartalmazza. (…) A második fejezet érthetően tartalmaz bizonyos bibliai szövegrészeket, amelyekből a teremtésvédelem felelőssége származik.

A harmadik fejezetben a szentatya megnevezi a problémák okait. Ferenc pápa szerint ma a technokrata uralom logikája vezeti a világot, amelynek értelmében az ember mindent le akar igázni, ezt azonban meg kell változtatni, és önmérsékletet kell tanúsítani.

Ferenc pápa a negyedik fejezetben megfogalmazza, hogy az ember nem tekinthet a természetre, mint tőle független valóságra, egy újfajta szolidaritás szükségességét veti fel nemcsak a nemzedékek között, hanem a nemzedékeken belül is.

Azzal, hogy mit lehet, és mit kell tennünk, az enciklika ötödik fejezete foglalkozik, a pápa válasza: lépjünk ki az önpusztítás spiráljából, és legyünk felelősséggel teli emberek.

A hatodik fejezetben egyfajta ökológiai spiritualitás rajzolódik ki, Ferenc pápa aláhúzza: művelésre és nevelésre van szükség a változáshoz. (…) Az enciklikában a pápa figyelmeztet: nem vagyunk egyedül. Az emberi lét három, egymással szorosan összefüggő alapvető kapcsolaton alapul: az Istennel, a felebarátainkkal és a Földdel való kapcsolaton. Ennek a harmóniának a megbomlása vezet a minket körülvevő válsághoz.

A többi teremtmény feletti abszolút uralom tévhite, a túlságos antropocentrizmus, a tudományos haladás korlátainak fel nem ismerése, az azonnali nyereség hajszolása, a szolidaritás és az egymás iránti barátság megsértése környezeti károkhoz vezet.

Miért van ez? Azért, mert kapcsolat áll fenn a környezeti, valamint a társadalmi és emberi kérdések között, amelyeket soha nem lehet szétszakítani. Ezért a környezeti problémák elemzése elválaszthatatlan az emberi, családi, munkahelyi, városi környezettől, valamint minden egyes személy önmagával való kapcsolatától.”

Fekete Gyula         

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép