Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Fénycsóva a határon
2015. október 17.

Vannak idők, amikor a jóknak is kijár a pokol.

Hogy ki mikor fogta meg az isten lábát, arra sokan tudnának példát mondani a banálistól az elképesztőig. Balázsovich Antónia, Horthy Miklós testőrparancsnokának a lánya minden bizonnyal akkor, amikor gyötrő, szinte reménytelennek tűnő menetelését feladva lerogyott a fagyos földre, és a tőle néhány méterre megálló traktor megvilágított egy faállványt. A lány a már úgy is minden mindegy érzésével feltérdelt, és nem mert hinni a szemének! A faállványon osztrák határőrségi zászló lobogott. Furcsa érzés olvasni ezt az 1956. decemberi 'ráébredést a ma egész Európát elöntő, cunamiszerű népvándorlás idején.

Zsuffa Tünde Bécsben élő, második kötetével jelentkező írónő képzeletében született, de valóságos történelmi személyiségeket is beépítő története nem ezzel kezdődik. Az egyszerű német mondat: Grüss Gott bei uns! egy apácák által nevelt, tragédiákkal átszőtt sorsú ápolónő kegyelmi pillanata. Az előzmények bőségesen elegendők ahhoz, hogy valaki elveszítse hitét, életerejét, és örökre bizalmatlan legyen mindazokkal, akik többre törekszenek, mint amennyi egy szimpla üdvözlés be belefér. Antónia apját a sikertelen kiugrási kísérletet követően a németek megölik, amikor ifjú Horthy Miklóst kíséri el az autójához. A béke reménye végleg odaveszett. A Vár alatt kiépített Sziklakórház, ahol a Szent Anna-leánylíceumból kialakított német hadikórház kiköltöztetése után Antónia önkéntes ápolónőként teljesít szolgálatot, a budapesti ostromgyűrű bezárulása után pokollá változik. A vér, a mocsok, a jajgatás, a szüntelen ágyútűz, a borzalmas szag és a levegő hiánya az elviselhetetlenségig fokozza a betegek és az orvosok szenvedését. Ilyen körülmények között mélyül el Antónia nővér és a portugáliai Fátimában született, de Bécsben élő orvos, Lucca Engel kapcsolata s a megrázkódtatások (Antóniát megerőszakolja egy félrészeg tatár katona, elveszti a gyerekét, Luccátszibériai lágerbe hurcolják) ellenére tart ki az ötvenhatos magyar forradalomig, amely ismét összehozza a szerelmeseket az ideiglenesen megnyitott Sziklakórházban.

A tág ismeretterjesztésre törekvő fejezetek, esetleírások azok látókörét tágítják elsősorban, akik süketek és vakok voltak az elmúlt évtizedek hazai történelmére. (A történelemtanári tapasztalatok szomorú összegzése a most felnövő „gyanútlan, egyben naiv" generáció tekintélyes részénél mutatna ki homályos pontokat.) A minél részletesebb háttérábrázolás; a néhol kissé kimódoltnak ható párbeszédek olykor megdöccentik a szépirodalmi ihletettséggel és igénnyel született regény szerkezetét, de a mű egésze nem hagy kétséget afelől, hogy a meseszövés, a helyszínek, a szereplők sorsának alakulása igencsak ígéretes alapok egy jó szemű filmrendező számára. Különösen, ha felsejlik a 37 évvel ezelőtt bemutatott Abigél című tévésorozat sikerének lehetősége.

Szényi Gábor             

(Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2015, 327 oldal. Ára: 2800 forint)

(Forrás: Lugas - a Magyar Idők hétvégi melléklete)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép