Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. augusztus 18. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felsőbb osztályba lépett a magyar nemzeti parkok és az osztrák natúrparkok közötti együttműködés
2017. január 26.

Felsőbb osztályba lépett a magyar nemzeti parkok és az osztrák natúrparkok közötti együttműködés azzal, hogy egy újabb közös fejlesztési projekt vette kezdetét PaNaNet+ elnevezéssel, amelynek 2020 közepéig 3 millió eurónyi forrás áll a rendelkezésére - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a projekt szerdai megnyitóján az ausztriai Bildeinben (Beled).

A projektben magyar részről a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az Őrségi Nemzeti Park és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága vesz részt, osztrák oldalról pedig vezető partnerként a Burgenlandi Natúrparkok Munkaközössége, együttműködőként a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park, valamint a burgenlandi turisztikai hivatal kapcsolódott be.

V. Németh Zsolt a projektindító sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a határ magyar és osztrák oldalán fekvő nemzeti parkok és natúrparkok közötti együttműködés nem példa nélküli, 2014-ben fejeződött be a mintegy 2 millió euró összköltségvetésű PaNaNet program, amelynek folytatása a most induló projekt. A cél az, hogy az osztrák és a magyar védett területek hálózatából egy nemzetközi mintarégió alakuljon ki - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a közös természeti értékek megóvása, a közös turisztikai és marketing célok megvalósítása mellett továbbra is kiemelt feladatnak tekinti a projekt során a védett területeken élő lakosság megerősítését abban, hogy az ő életükre is pozitív hatást gyakorolnak a természetvédelmi fejlesztések, érdemes betartaniuk a szigorúbb szabályokat.

Felsőbb osztályba lépett a magyar nemzeti parkok és az osztrák natúrparkok közötti együttműködés

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: Magyarországon a nemzeti parkok kitüntetett szerepet visznek az ökoturizmusban, hiszen a mintegy 800 ökoturisztikai létesítményből 343-at a magyar nemzeti parkok gondoznak. Hozzáfűzte: a nemzeti parkok látogatóinak száma 2016-ban megközelítette az 1,6 milliót, és a látogatószám tovább növelhető.

Az eseményen szólt arról is, hogy a projekt részeként épülhet fel az Őrségi Nemzeti Park területén a természetismereti és népi hagyományok öko-aktív élményközpontja, amely a már meglévő Őrségi Népi Műemlékegyütteshez kapcsolódik majd. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum turisztikai fejlesztése, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén a László-majorban a Nyugat-Pannónia természeti értékeit bemutató állandó interaktív kiállítás felépítése is szerepel a projektben.

Felsőbb osztályba lépett a magyar nemzeti parkok és az osztrák natúrparkok közötti együttműködés

Szekeres Pál, a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztos a sajtótájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy a nemzeti parkok által kínált turisztikai szolgáltatásokhoz a fogyatékkal élő emberek is hozzáférjenek, speciális eszközökre és speciális módszerekre, kommunikációs és fizikai akadálymentesítésre van szükség. Köszönetét fejezte ki azért, hogy az induló projekt gazdái a fogyatékkal élő emberek igényeire is figyeltek terveik összeállításánál. Hozzátette: éppen ezért mind civil oldalról, mind pedig a kormányzat részéről megadnak minden szakmai segítséget a munkájukhoz.

Felsőbb osztályba lépett a magyar nemzeti parkok és az osztrák natúrparkok közötti együttműködés

Astrid Eisenkopf, a Burgenland tartományi kormány környezetvédelemért felelős minisztere a sajtótájékoztatón elmondta: a PaNaNet projekt nagyszerű kezdeményezés, amely ösztönzőleg hat az idegenforgalomra és a természet védelmére. Közölte, a két ország határán átnyúló Nyugat-Pannon térség olyan sokszínű táj, amelynek természeti értékeit, sajátos kultúráját közös feladat megőrizni. A projekt nemcsak a természetvédelmet, az infrastrukturális fejlesztéseket és a közös turisztikai kínálat bővítését támogatja, az oktatás is fontos része, hiszen az túravezetők és turisztikai szakemberek képzését is tartalmazza - hívta fel a figyelmet.

kormany.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép