Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felkészülés a belvízre Petőfiszálláson
2015. szeptember 29.

A vízügyi szakhatóság és a katasztrófavédelem szakembereinek jelenlétében járták be a belvízveszélyes területeket pénteken Petőfiszálláson.

A polgármester okulva a tavalyi belvízhelyzetből úgy döntött, nem vár senkire, még az esős idő beállta előtt szeretné rendbe tetetni a csatornák legkritikusabb szakaszait, még ha az nem is az önkormányzat kötelessége.

Felkészülés a belvízre Petőfiszálláson

Tavaly ősszel és idén tavasszal soha nem látott mértékben öntötte el a belvíz a petőfiszállási tanyavilágot. Összefüggő víz borította a legelőket és a szántókat. A belterületi házak pincéiben is megjelent a víz. A védekezésre több millió forintot fordított a település saját költségvetéséből, az államtól eddig egy fillér támogatást sem kaptak. Kártérítéshez jutni ugyanis a jelenlegi jogszabályok szerint nagyon nehéz, szinte lehetetlen – nyilatkozta lapunknak Szász János polgármester.

Felkészülés a belvízre Petőfiszálláson

Mint mondta, Petőfiszállás azért is van rosszabb helyzetben a környező településekhez képest, mert mélyebben fekszik. Ugyanakkor a községet három csatorna – a Galambos-éri, a Szentkút-éri, és a Kővágó-éri – szeli át. Ezek a Dong-éri csatornán keresztül vezetnék el a vizet a Tiszába, ha rendben lennének tartva. Ugyanakkor a műtárgyak nem csak elhanyagoltak, de tulajdonviszonyaik is rendezetlenek – nyilatkozta a településvezető.

Elmondta, a Szentkút-éri csatorna tavaly több mint 40 hektáron árasztotta el a mezőgazdasági földterületeket, több tanya is veszélyben volt. Okulva ebből Petőfiszálláson már több mint egy hete a csatornák rendbetételén dolgoznak, holott ez nem az önkormányzat feladata – hangsúlyozta a polgármester. A legkritikusabb helyeken megemelik a csatornák partfalát, hogy tavasszal ne áradjon ki belőle a víz. A csatorna felöltéséhez szükséges földet saját földútjaik kiszélesítése révén felhalmozott földből biztosítják. A községben ugyanis nem csak a csatornák rendben tartása, hanem a közel 180 kilométeres földúthálózat folyamatos karbantartása is komoly nehézséget okoz, állami támogatást azonban erre sem kap a falu. Ugyanakkor a gazdák is gyakran beleszántanak az utak szélébe, amit így még nehezebb rendben tartani.

Felkészülés a belvízre Petőfiszálláson

De nem csak a földutakra, hanem a vízelvezetésekre sem figyelnek – részletezte a település vezetője, aki szerint nagy hiba volt 2011-ben megszüntetni a vízügyi hozzájárulást, amit a gazdák földjeik után a vízügyi társaságoknak fizettek. Ennek hiányában a társulások olyan nehéz anyagi helyzetbe kerültek, hogy a csatornák karbantartására szinte alig futja. Pedig rájuk férne a gondoskodás, a nyár folyamán a csatornákat teljesen benőtte a nád, ami lassítja a víz elfolyását, de komoly problémát jelent, hogy sok helyen nem megfelelő a lejtésük sem, a zsilipek rozsdásak, működésképtelenek.

Felkészülés a belvízre Petőfiszálláson

 

Elhanyagolt csatornák

Jakus József az vízügyi szakhatóság munkatársa a helyszíni bejárás után úgy nyilatkozott lapunknak: valóban nagyon elhanyagoltak a csatornák. Hangsúlyozta: akinek érdeke, hogy rendben legyenek, az tegyen is érte valamit. Ennek kötelességét ugyan az állam magára vállalta, de a csatornák megfelelő karbantartása a gazdáknak, az önkormányzatoknak egyaránt érdekében áll.

Vajda Piroska             

(Forrás: BAON.hu, Petofiszallas.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép