Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felhívás a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállításának támogatására
2017. január 29.

Rieger Tibor neves szobrászművész a Magyarok Nagyasszonya szobrát hálája kifejezéseképpen a csallóközi Királyfiakarcsa községnek – boldog gyermekévei földjének és népének - ajándékozta. Elkészítette a szobor gipszváltozatát és 2015-ben a helybéli, felvidéki és magyarországi vendégek részvételével tartott Szent István napi ünnepségen jelképesen átadta a falu és a felvidéki szervezetek képviselőinek.

A közösség örömmel fogadta az adományt, ám a szobor bronzba öntésére, fölállítására nem sikerült támogatást szerezniük.

A Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma 2016. december 19-ei ülésén átadott Aranykönyvben számot adott  az elmúlt  évtizedben végzett munkájáról, kiemelten a 2013 október 23-án - névadónk fejedelemmé választásának 400. évfordulóján fölavatott szobrának megvalósításáról. A Hitel Könyvműhely gondozásában kiadott "A Bethlen  Gábor-szoborállítás emlékezete" c. kiadványunk a Reformáció Évének méltó köszöntése. A könyv bemutatóján kuratóriumi elnökünk Lezsák Sándor író, az Országgyűlés alelnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt száz-százötven évben mennyi emlékművet és szobrot tettek tönkre, olyanokat is, amelyekről azt hitték, hogy maradandók. „Vannak szobrok, amelyek a ledöntés után is ott élnek az emlékezetben” – hangsúlyozta. Mint mondta, a létrejött könyv is egy fontos emlékjel. „Sok-sok ilyen emlékjelet fogunk még a Kárpát-medencében létrehozni”. Az Alapítvány Kuratóriuma 2017-ben a Rieger Tibor Csallóközben fölállítandó Magyarok Nagyasszonya szobrának megvalósítását támogatja, a nemzeti összefogás jegyében a királyfiakarcsai Petőfi Sándor Baráti Társulással és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulással együtt, amelyről a Magyar Kultúra Napja alkalmából Királyfiakarcsán, az alábbi közleményt adjuk ki.

Felhívás

a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállításának támogatására

Rieger Tibor neves szobrászművész a Magyarok Nagyasszonya szobrát hálája kifejezéseképpen a csallóközi Királyfiakarcsa községnek – boldog gyermekévei földjének és népének - ajándékozta. Elkészítette a szobor gipszváltozatát és 2015-ben a helybéli, felvidéki és magyarországi vendégek részvételével tartott Szent István napi ünnepségen jelképesen átadta a falu és a felvidéki szervezetek képviselőinek. A közösség örömmel fogadta az adományt, ám a szobor bronzba öntésére, fölállítására nem sikerült támogatást szerezniük..

Rieger Tibor köztéri szobrai a Kárpát-medence számos helységében, különösen Győrött, Budapesten és a Dunántúlon találhatók. Alkotója pl. a mosonmagyaróvári 56-os emlékműnek, a Pannonhalmi Apátság főbejárata csodás Millenniumi bronz kapujának, Budavárból kitiltott Teleki Pál szobornak, s Mindszenty József, Apor Vilmos, Szent István, Jedlik Ányos-Czuczor Gergely, Baross Gábor és a sok szobor mellett alkotója és egyik alapítója a Bethlen Gábor Alapítvány becsületrendjének, a Teleki Pál Érdeméremnek. Kitüntetései közül az MS Mester-, a Szent Márton-, a Szervátiusz Jenő- és a Magyar Örökség-díjat említjük. Állami kitüntetése: a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, 2016 dec. 7- én  vette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana- díját. A Magyarok Nagyasszonya szoborajándéka lesz Rieger Tibor első köztéri alkotása a Felvidéken.

Annak érdekében, hogy a művész gyönyörű szakrális szobrának avatása 2017. augusztus 20-án Királyfiakarcsán megvalósuljon, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás vezetősége és a királyfiakarcsai Petőfi Sándor Baráti Társulás képviselői – Rieger Tibor, az adományozó szobrász közreműködésével –létrehozták a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottságot és a Magyar Kultúra Napján meghirdetik a közadakozást a szoborállításra, s megkezdik az ünnepi előkészületeket.  

Prokopp Máriát szavaival tudjuk a leghitelesebben bemutatni a csallóközi Királyfiakarcsán felavatandó Magyarok Nagyasszonya szobrot: Jelenés-szerűen áll előttünk a „tisztaságos Anya", „az Úr szolgáló leánya", aki Isten megbízásából érkezik éppen most közénk, hogy megerősítse a 21. század magyarjainak hitét. Sudár, átszellemült, szépséges alakja a Földgolyón áll. Ünnepélyesen, meghatottan, mindkét kezével megtartja, fenntartja a párnára helyezett Szentkoronát. Tudja, hogy az 1000 éves magyar törvények értelmében, ez a korona nem csupán hatalmi jelkép, hanem a minden magyar  Hazáját jelentő ország birtokosa. Szent István első királyunk bízta az Istenszülő gondjaira a Kárpát-medence egész területét magába foglaló Magyarországot. (…) S a Szent Szűz komolyan vette a megbízatást. Ezt bizonyítja az 1000 éves történelmünk, amelynek embert próbáló, ádáz viharaiból mindig kikerülhettünk, és talpra állhattunk! S népeink is mindig tudták, hogy ezt a csodát a Magyarok Nagyasszonyának köszönhetik.

A szobor bronzba-öntése és fölállítása anyagi alapjainak előteremtése mellett fontos feladat a szoboravató ünnep lelki előkészítése, annak tudatosítása a magyar közvéleményben, hogy a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor a Kárpát-medence egészének 21. századi emlékműve. Nagy a jelentősége annak, hogy a csallóközi szoboravatásra éppen László királyunknak szentelt évben, Szent István királyunk ünnepén kerül sor. E szoborállítás a Fatimai jelenés 100. évfordulóját is idézi, ahol a Szent Szűz az első világháború közepette fokozott imára, megtérésre hívta fel a világot. S erre buzdított Mindszenty József bíboros érsek 70 éve, 1947-48-ban, az általa vezetett Mária-év országos ünnepségein.

A Magyarok Nagyasszonya szoborra felajánlott adományaikat a Bethlen Gábor Alapítvány és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás által megnyitott szoboralap számlaszámán gyűjtjük.

A Bethlen Gábor Alapítvány számlájának adatai:
Megnevezés: BGA Magyarok Nagyasszonya Szoboralap
IBAN: HU82 1170 2036 2072 5602 0000 0000
Számlavezető bank: OTP Bank Nyrt. Budapesti Régió, 1027 Budapest Margit krt  8-10.

A Petőfi Baráti Társulás számlájának adatai:
Megnevezés: Združenie priateľov Petőfiho
A szervezet címe: 93003 Královičove Kračany 132, IČO: 37837524
IBAN: SK0365000000000020565949
Számlavezető bank neve: Poštová banka

Felhívással fordulunk nemzettársainkhoz, hogy széleskörű közadakozással és felvilágosítással segítsék elő e szakrális, nemzeti emlékjel méltó fölavatását Szent István ünnepén, Királyfiakarcsán.

A Magyarok Nagyasszonya adjon erőt minden magyarnak a jövendőhöz!

Királyfiakarcsa, 2017. jan. 21-én,

a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepségen:

A Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság fővédnökei:
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője
Lezsák Sándor író, a magyar Országgyűlés alelnöke, a BGA kuratóriuma elnöke
Duray Miklós geológus, politikus, író, a SZAKC Társulás elnöke,  
Csáky Pál író, politikus, európai parlamenti képviselő

A Szoborbizottság védnöki testületének tagjai:
Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete,
Menyhárt József, az MKP elnöke,
Prokopp Mária művészettörténész,
Bartos Mónika országgyűlési képviselő, BGA kurátor,
Puss Sándor jezsuita szerzetes,
Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke,
Batta György író, publicista
Samu István kulturális antropológus,
Szanyi Mária néprajzkutató,
Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke,
Bartók Csaba filmrendező,
Kovács Gergelyné kultúrtörténész,
Herczeg Melinda, a Herczeg Károly Alapítvány alapítója,
Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke,
Szíjártó István, a Százak Tanácsának ügyvivő elnöke,
Szabó András irodalomtörténész,
Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője.

A Szoborbizottság felelős szervezői, vezetősége:
Bakos István művelődéskutató, a BGA ügyvivő kurátora, elnök
Pogány Erzsébet a Felvidék.ma hírportál és a SZAKC igazgatója, társelnök
Rieger Tibor szobrászművész, a szobor adományozója, a Petőfi Baráti Társulás örökös tagja
Erdős Péter, önkormányzati képviselő, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke
Magyary Rozália, a BGA főkönyvelője és kurátora, a M.N. Szoboralap felelőse

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép