Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 9. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felépítenék az Árpád-kori Aranymonostort
2014. július 22.

Bács-Kiskun megye, azon belül pedig Bugac turisztikai fejlesztéséről tanácskoztak szerdán a térség szakemberei és településvezetői.

A megbeszélés kiemelt témája a Bugac határában feltárt Árpád-kori bazilika és kolostor újbóli felépítése volt.

Felépítenék az Árpád-kori Aranymonostort

– Bugac egyik legerősebb turisztikai bástyája volt a megyének. Jó ideje azonban csak az emlékekbe kapaszkodunk, ezért újból meg kell erősíteni ezt bástyát. Enélkül a megye turisztikai fejlesztésébe sem érdemes belefogni – fogalmazott Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a bugaci tanácskozáson. Mint mondta, nem elég a táj vonzereje, szolgáltatásokra, a helyi emberek mosolyára, kedvességére is szükség van. Fontos cél, hogy a turisták ne csak egy-két napot töltsenek nálunk. Ahhoz azonban, hogy hosszabb időre letáborozzanak, tartalmas programokat is kínálni kell.

– Csak együtt, összefogva tudjuk fölemelni a Duna-Tisza közi tájat. Ennek a „repülőnek" egyik motorja lehet Bugac – hangsúlyozta Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, aki szerint mindenképp hasznosítani kell a település alatt húzódó gyógyvizet, illetve újra kell indítani a kisvasutat is.

– A bugaci önkormányzat folyamatosan keresi a település kitörési pontjait. Ezért olyan turisztikai projekt megvalósítását indították el, amely valóban az egyik legerősebb bástyája lehet a megyének, amiért érdemes lesz átúszni a Dunát – mondta beszámolójában Szabó László, Bugac polgármestere. Célul tűzték ki ugyanis a település határában feltárt Árpád-kori bazilika és a hozzá tartozó monostor újbóli felépítését. A projekt megvalósításával a turisztikai szolgáltatások rendívül széles és sokoldalú palettája jöhet létre, amiből nem csak a település, de az egész térség profitálhat – tette hozzá Szabó László.

Az Aranymonostor részletes terveiről Dobó Ágota, a projekt kreatív tanácsadója számolt be. Mint mondta, a Szent Péternek szentelt monostor hiteles hely, és királyi pénzváltó helyként működött a tatárjárás okozta pusztulásig. Az előkerült leletanyag a közelmúlt magyar régészetének legnagyobb szenzációja, amely teljes mértékben felülírja az Árpád-korról, annak fejlettségéről és gazdagságáról vallott korábbi tudásunkat – hangsúlyozta a szakember.

Felépítenék az Árpád-kori Aranymonostort

Bugac turisztikai fejlesztéséről Szabó László polgármester (balra) számolt be

– A friss leletanyag, a különlegesen gazdag Árpád-kori, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó templomi élet bemutatását célzó projekt célja a látogatóközpont építésén túl a monostor és a háromhajós bazilika, valamint a kapcsolódó védművek, malom, halastó, plébániatemplom skanzenszerű rekonstrukciója. A projekt – a régészeti terület háborítatlansága mellett – egy működő kolostor életét, valamint az azt körülvevő település átélhető élmény formájában szeretné láthatóvá tenni. Mindezt korabeli technológiával, eszközökkel, anyagokkal építik fel, így már az építési munkálatok is turisztikai attrakcióként szolgálnak. Sőt az érdeklődők be is kapcsolódhatnak majd a munkálatokba – részletezte a projekt ötletgazdája.

Az így felépített Aranymonostor mellett látogatóközpontot hoznak létre, ahol fogadják majd turistákat. A korszerű kiállítótér, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, előadásoknak is helyet ad majd. A központtól pedig a Magyar Szentek sétaútja vezet a szentek stációi mellett a monostorhoz. A tervezett fejlesztés keretében a Kurultajhoz és az Ősök napjához kapcsolódóan Árpád-kori földvár és jurtatelep létesül, ahol bemutatják a korabeli kézműves mesterségeket is. Ugyanakkor sport-, és harcművészeti központ, lovasíjász, íjász gyakorló-, és bemutató pálya kialakítását is tervezik. Az istállókban pedig az őshonos lófajták mellett honfoglaló őseink aranyszőrű paripáját, az akhal tekini lovat is megismertetik majd a látogatókkal.

A fejlesztés kiterjed az Európában is egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Kiskunsági Nemzeti Park Bugac környéki turisztikai látnivalóinak felújítására, a magyarok évezredes tudását átörökítő pusztai pásztorkodás, állattartás hiteles bemutatására is. Mindehhez persze elengedhetetlen Bugac infrastrukturális fejlesztése – mondta Dobó Ágota. A tanácsokozás résztvevői végzetül tájékoztatást kaptak terveik megvalósításához szükséges pályázati forrásokról is, melyekhez a korábbiakkal ellentétben könnyebben juthatnak majd hozzá a pályázók.

Nyolc lovastúra útvonal

A lovasturizmus újjáélesztéséről Moiskó Csilla, a megyei önkormányzat területfejlesztési referense számolt be. Elmondta, feltérképezték a térség lovasbázisait, így 42 együttműködő partnerre találtak. Velük közösen nyolc lovastúra útvonalat alakítottak ki. A Puszta túra Bugac, Jakabszállás, Bócsa, Soltvadkert, Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza településeket érinti.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép