Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Félegyházán mutatták be Lezsák Sándor legújabb verseskötetét
2015. október 4.

Hosszú szünet után az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Lezsák Sándor író, költő legújabb verseskötete. A „Társai elmentek Megváltót nézni" című könyvet csütörtökön telt ház előtt mutatták be a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Félegyházán mutatták be Lezsák Sándor legújabb verseskötetét

A könyvbemutató vendégeit Csányi József polgármester köszöntötte, majd Rosta Ferenc alpolgármester szólt a szerzőről és kötetéről.

– Vitathatatlan, hogy Lezsák Sándor nevét a politikában kevésbé járatos emberek is ismerik. Egyrészt mert országgyűlési képviselőnk, másrészt pedig hosszú évek óta az Országgyűlés alelnöke. Azt már a teremben ülők közül is kevesebben tudják, hogy történelem-magyar szakos tanárként érdekes tanórákat tart az általános iskolákban éppúgy, mint a középiskolákban. Valószínűleg arról még kevesebbeknek van fogalmuk, hogy írói tevékenységet is folytat. Úgy gondolom, egész életét végig kísérte az írói, költői attitűd – fogalmazott Rosta Ferenc.

Elmondta továbbá, hogy Lezsák Sándor első verseskötete 1983-ban jelent meg Békebeli éjszaka címmel. A második öt évre rá 1988-ban Fekete felhők címmel látott napvilágot. Ezeket követte az 1988-as Nyolcvan vödör levegő című dráma, melyet 1989 április 26-án Félegyházán is bemutattak, az akkor még Hazafias Népfront székházában. A művet az elmúlt időszakban több hazai színházban is játszották. És hosszú szünet után az idei könyvhétre jelent meg újabb verseskötete Társai elmentek Megváltót nézni címmel, amely a hitről, a családról, a magyar világról szól bensőséges hangnemben.

Rosta Ferenc bevezetője után Szakolczay Lajos irodalomtörténész méltatta a szerzőt és verseskötetét. Betegsége miatt felesége, Faragó Laura olvasta fel az irodalomtörténész Kiülni az idő elé című írását.

– Lezsák Sándort az igazmondás, az igazságkeresés nemesi szolgálata vitte a politikusi pályára, miközben időlegesen odahagyta a versírást, a publikálást. Úgy látta, hasznosabb munkát tud végezni, ha népe fölemelése érdekében cselekszik. Mindig is ezt akarata. A közösséget fölrázni, az egyetemes magyarság érdekében cselekedni. Ám a vers, mint életforma sosem maradt abba. Korai költészete sem volt más, mint egy néhol fájdalmas, néhol vigasztaló balladai láz kivetítése. Ebben a tág horizontban természetesen benne volt a fiatal értelmiség végül valóssággá vált illúziója.

– Érdekes, hogy az építési lendülete, ideértve az önépítést is, megmaradt a szigorú korlátoknál: magánéletben, költészetben, politikában csak az igazat mondta, írta minden helyzetben. Ha kellett bajvívó szablyával vágott rendet, ha szükséges úgy hozta, a bársonyosig elmenő szép szóval. Ki gondolta volna, hogy a profi politikussá lett író továbbra is a költészettel történő szövetségének áldoz. Lezsák azonban nem közéleti lírát művelt és művel, hanem önmegvalósító gesztussal a családot, az otthont, a reményteli reménykedést, a metaforaként élő Kárpát-medence kis és nagy ügyeit, az elrontott forradalom és a tönkrevert március miatti szégyent és a bátor helytállás fegyelmét állítja lírája fókuszába. Keresetlen, egyszerűnek tetsző beszéd az övé, mintha a nagy szavak aknája másfajta robbanásban bízna – írta az irodalomtörténész.

Megzenésített vers ajándékba

A bemutatón a Móra Ferenc Gimnázium két diákja Barna-Papp Bianka és Vilmányi Zsolt olvasott fel a kötet verseiből. Fekete Zoltán, a gimnázium tanára pedig megzenésített verssel ajándékozta meg a szerzőt. Az irodalmi est kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép