Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Félegyháza volt a házigazdája a 4. ''Magyar Paprika Napja'' rendezvénynek
2015. augusztus 30.

Kiskunfélegyháza adott otthont idén „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Az összejövetelen szakértők és termelők az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyagunk, a paprika termesztésének, feldolgozásának és értékesítésének, aktuális problémáiról, feladatairól tanácskoztak.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Kiskunfélegyháza adhat otthont „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Bízom abban, hogy a mai napon mind az elméleti, mind pedig a tárgyi tudás gazdát cserél, és mindenki olyan értékes információhoz jut, amelyek hozzájárulnak a minél eredményesebb termeléshez, gazdálkodáshoz – monda el a tanácskozást köszöntve Csányi József polgármester.

A földművelésügyi minisztérium adatai szerint Magyarországon 2014-ben a hajtatott paprika termőterülete nem változott, továbbra is 1500-1600 hektáron termesztik a növényt. Csökkent viszont a szabadtéri termesztés, a termőterület alig éri el az 1000 hektárt. A fűszerpaprika termesztés hosszú távon jelentősen csökkent. A külkereskedelmi termékforgalomban az importtermékek részaránya növekszik. Ezzel nem tudunk megbékélni. Erről Lezsák Sándor szólt bevezető gondolataiban.

Nem ok nélkül paprikás a hangulat a paprikatermelők körében. A fűszerpaprika ágazat helyzete az elmúlt években jelentősen romlott. Ennek okai között említhetjük többek között az uniós csatlakozást, a fogyasztói szokások megváltozását, a támogatások csökkenését és a SAPARD fejlesztési programokból való kimaradást. Csökkentek a termelésre és a kutatásra fordítható finanszírozási lehetőségek is. Emellett hiányoznak az intenzív termelési körülmények, kevés a munkaerő, fajlagosan magasak a termelési költségek, és nagyon magas az ágazat tőkelekötési igénye. Termelésingadozás miatt a kereslet-kínálati viszonyok is kedvezőtlenül alakulnak.

Ezekből levonva a következtetéseket, van értelme és értéke, hogy ilyen konferencián összegezzék az ágazat sikerességéhez szükséges lépéseket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A délelőtti előadások során Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a zöldségtermesztési ágazat, ezen belül pedig a paprikatermesztés Bács-Kiskun megyében betöltött szerepéről szólt. Gubacsi Zoltán, a FruitVeb Zöldségtermesztési Főbizottság elnöke a 2015-2020. évi támogatásokról, azok várható hatásairól szólt.

Ezt követően előadások hangzottak el az oltott palánták sikeres használatáról, a tápoldatos termesztés hibaleltáráról, a károsítók elleni védekezésről

Az előadások mellett a résztvevők két szekcióban tárgyalták meg az aktuális kérdéseket, majd Kiskunmajsára, a Fúrús Kertészetbe látogattak szakmai tapasztalatcserére.

s. r.

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép