Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felavatták Bársony Mihály szobrát
2015. szeptember 25.

Több százan vettek részt Tiszaalpáron Bársony Mihály szobrának avatásán. A település központjában Lezsák Sándor és Sebő Ferenc leplezte le Raffai Dávid alkotását.

Bársony Mihály tekerőlant és citerakészítő, a népművészet mestere szeptember 2-án lett volna száz éves. A település a centenárium alkalmából több eseményt is rendezett ebben az évben. Szerényi Béla a Bársony Mihály örökség gondozójának volt az ötlete, hogy szobrot emeljenek a tehetséges tekerőlant készítőnek. A képviselő-testület támogatta az ötletet.

Felavatták Bársony Mihály szobrát

Az avatáson dr. Vancsura István köszöntötte a jelenlévőket és Bársony Mihály szállóigévé vált mondatát idézte. „Hiszem azt, hogy a jövő majd eldönti, hogy mit hagytam magam mögött.” A polgármester elmondta, hogy folytatják és ápolják a rájuk hagyott örökséget.

Meg tudjuk-e őrizni a szentlélek muzsikáját, itt a Kárpát-medencében – tette fel a kérdést Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, mert évtizedekkel ezelőtt a tekerőlantot a szentlélek muzsikájának nevezték. Meg tudjuk-e őrizni azt az örökséget, amit évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt kaptunk őseinktől. A példa nekünk erre Bársony Mihály, aki 220 tekerőlantot és annál is több citerát készített – hangsúlyozta a politikus.

Senki sem lehet próféta saját hazájában. Tiszaalpár ezt a mondást szerencsére most megszegte, vélekedett Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, akinek készített tekerőlantot Bársony Mihály. Mesterének tekintette, a tekerő játéktechnikáját is tőle sajátította el. Mihály bácsi saját elképzelése alapján találta fel az öthúros tekerőt. Sokat tett azért is, hogy a településen fellendüljön a pávaköri mozgalom. A pávakör citeráit természetesen ő készítette. Jellemző volt rá a soha nem szűnő érdeklődés és az is, hogy számon tartotta, megbecsülte a fiatal generáció erőfeszítéseit, amellyel a népi kultúra megismertetésére törekedtek. Tisztában volt azzal, hogy az a szájhagyományos műveltség, amit ő közvetített számukra, fontos és értékes, mert hozzátartozik a magyar kultúra egészéhez.

Bársony Rózsa, Mihály bácsi lánya arról beszélt, hogy édesapja életében nem arra készült, hogy születésének 100. évfordulóját sokan ünnepeljék, hanem arra kapott megbízatást, hogy a tekerőlantot készítse el, hogy dallamokat játsszon rajta, hogy mentse meg ezt a kihalóban lévő hangszert, az utókor számára. Tette ez örömmel, hittel és alázattal.

Szerényi Béla, aki az egyik utolsó tanítványa volt Mihály bácsinak azt mondta, nem szeretné, ha ez a szobor olyan lenne, amit egy évben egyszer megkoszorúznak. Olyat szeretett volna, ami találkozási hely. Ez a szobor olyan lett Raffai Dávid jóvoltából.

Az alkotást Lezsák Sándor és Sebő Ferenc leplezte le, Kéri Vencel plébános szentelte meg. A szobor elé Bodor István a település díszpolgára helyezett el virágot. Az avatáson a Bársony Mihály Népdalkör és az általános iskola énekkara, Bársony Mihály kedvenc nótáiból énekelt.

(Forrás: LCafe.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép