Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet
2018. április 28.

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken az újjávarázsolt orgoványi I. világháborús emlékhelyet. A felújítás mintegy 2 millió forintba került. A falu központjában álló I. világháborús emlékművet közel száz esztendeje állítatták a község hazafias érzelmű polgárai a nagy háborúban elesett 120 orgoványi katona tiszteletére a falu szívében.

A februárban kezdődött felújítási munka költségeit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán elnyert másfél millió forintos támogatás, illetve az önkormányzat által hozzátett 500 ezer forintos önrész fedezte – mondta el beszédében Gál Szilvia, a község polgármestere.

– A katonák, akiknek az emlékművénél állunk, a legtöbbet adták, amit egy ember adhat. Az életüket áldozták hazájukért, az otthonukért, a családjukért. A kollektív emlékezetnek kell átvenni és megőrizni hőseink emlékét, a nemzeti hagyományaink ébrentartását. Tiszteletben kell tartani múltunkat, mert jövője csak a múltját tiszteletben tartó nemzetnek lehet – hangsúlyozta a polgármester.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az ünnepi műsorban közreműködtek az Orgoványi Általános Iskola tanulói. A diákok megidézték a nagy háborút megjárt, de hazatért orgoványi katonák emlékét.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke beszédében az orgoványi katonák hiányát érzékeltette. Elmondta, mennyire hiányozhatott a háborúban elesettek munkája, a sok-sok gyermek, akik nem születhettek meg, mert a fiatalok odavesztek a háborúban.

–Az elesett katonákat eltemetni igazán nem tudtuk, magunkban sírt nem áshatunk. Ott vannak emlékeink rejtekében elveszett hozzátartozóink. Kötelességünk méltóképpen emlékezni rájuk, hogy méltók legyünk ahhoz a hősi halálhoz, amit elszenvedtek hazájukért – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az emlékművet dr. Czár János katolikus plébános szentelte fel, valamint Prózsa István református lelkipásztor áldotta meg. A rendezvény zárásaként Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Gál Szilvia, Orgovány község polgármestere, Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja helyezett el koszorút, az iskola diákjai és a település polgárai pedig virágokat és mécseseket gyújtottak a megújult I. világháborús emlékmű talapzatánál.

Az emlékmű középső posztamense a rekonstrukciós munkák során új márványtáblákat kapott, melynek oldalaiba – az eredeti állapottal megegyezően – bevésték az elesett katonák neveit, illetve az elején található szöveget. Kijavították a dombormű és a szoboregyüttes hibáit, valamint megtisztították és felcsiszolták az emlékmű együttes megmaradó műkő részeit. A felújítási munkákat a kiskunfélegyházi Bozóki Testvérek Kft. végezte el.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép