Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Fekete Pál – a tanítók tanítója
2015. november 6.

Fekete Pál mellszobrát avatták fel ma, november 6-án, pénteken, a Deák Ferenc utca és a Korond utca találkozásánál jelezve az utókornak: itt élt és dolgozott az ízig-vérig félegyházi tanár és politikus.

Fekete Pál az általános iskolát követően a Petőfi Sándor Gimnáziumban tanult. Rendkívül tehetséges diák volt: verset írt, szépen énekelt, remekül rajzolt, tornászversenyek dobogós résztvevője volt, de a természettudományos tárgyak is érdekelték.

A város polgármestere, Csányi József köszöntőjében annak a gyermekkori találkozásnak az emlékét idézte fel, amikor Fekete Pál meglátogatta régi iskoláját, a Petőfi Gimnáziumot. A polgármester beszédét követően a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és a Platán utcai tanintézmény diákjai Fekete Pál 14-15 éves korában papírra vetett gondolataiból és verseiből idéztek, továbbá kedvenc népdalait is elénekelték.

Fekete Pál – a tanítók tanítója

Fotó: Hájas Sándor

A szobor leleplezését követően Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke avató beszédében így fogalmazott: most egy olyan ember emléke előtt tiszteleg az utókor, akinek a jó Isten rövid élethosszat engedett meg, mégis ez alatt az idő alatt minden tőle telhetőt teljesített, és ami a legfontosabb, hogy kiállt a haza mellett. Aki hű volt hivatásához, sokat tett a haza, a szűkebb pátria és a család érdekében. Aki megérdemli az elismerést.

Lezsák Sándor felidézte Fekete Pál életének fontosabb állomásait. A Magyar Demokrata Fórum alapítótagjaként az itt született programot tekintette a kívánt társadalmi változások alapjának. Ezt vette alapul, amikor jelöltként indult az 1990-es választásokon. Kiskunfélegyháza város és környékének ügyeit nagy felelősséggel, kellő tájékozottsággal képviselte a parlamentben. A kormánykoalíció oktatási munkacsoportjában a közoktatási és szakképzési törvény reformjáért dolgozott; javaslataival hozzájárult a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásához. 1994 decemberétől tagja volt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek, ahol a pénzügyi bizottságban képviselte a szakmai érdekeket. Négy éven át volt képviselő, amely igen mozgalmas és kemény időszaka volt életének. Szigorú önfegyelemmel, a köznek szentelve minden idejét dolgozott, hogy példásan képviselhesse a város és környékének ügyeit. Ezen kívül publikált pedagógiai irodalomban és társszerzője az 1995-ben megjelent Olvasókönyv Kiskunfélegyháza történetéhez című helytörténeti könyvnek, egyik szerzője a Kossuth Lajos emléke Kiskunfélegyházán című, 2002-ben megjelent kötetnek.

Fekete Pál a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára címet posztumusz kapta meg 2008-ban, most pedig egy szobor jelzi azt, hogy itt született és tevékenykedett Félegyházán. Az emlékművet Hajagos Gyula Plébános áldotta meg. Ezután mindenki elhelyezte koszorúit, virágait a szobornál, amelyet Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek készítettek.

V. K.

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép