Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Fejlesztések a Jeli Arborétumban
2016. május 9.

Átadták a Jeli Arborétum akadálymentesített tanösvényének második ütemét csütörtökön a Vas megyei Kám község közelében.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében kiemelte: az állami erdészeteknek ma már nem csupán az a feladatuk, hogy ellássák az ipart fával, az erdők egyre inkább a turizmus célpontjaivá válnak, ezért az erdészetek által nyújtott jóléti szolgáltatások is egyre fontosabbak. A szaktárca elismeri azt a becsületes munkát, amelyet az állami erdészetek végeznek - hangsúlyozta az államtitkár.

Fejlesztések a Jeli Arborétumban

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára is hozzáférhetővé, megismerhetővé kell tenni azokat a természeti értékeket, amelyek elérése az egészséges embernek magától értetődőnek tűnik. Egy látássérült ember számára különösen fontos, hogy a látás képességét más érzékszerveivel pótolva megtapinthassa a növényeket, közelről érezhesse azoknak illatát, de az is, hogy ehhez minél kevésbé legyen szüksége mások segítségére - mondta az államtitkár.

Fejlesztések a Jeli Arborétumban

Az akadálymentesített sétaút második ütemét Nagy Lászlóné, a Vas Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének alelnöke vette át sorstársai nevében. Köszöntőjében külön méltatta, hogy az erdészet munkatársai a vakok képviselőit is bevonták a munkába, így valóban olyan lett a létesítmény, mint amilyenre szükségük van.

Fejlesztések a Jeli Arborétumban

Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mostani beruházás egy többlépcsős fejlesztés része, amellyel az állami erdők jóléti szolgáltatásait igyekeznek minél színvonalasabbá tenni. Hozzátette, hogy a tanösvény második üteméhez 20 millió forintot kaptak a Földművelésügyi Minisztériumtól, amihez kétmillió forintot tettek hozzá saját forrásaikból.

Fejlesztések a Jeli Arborétumban

A sétaút első ütemét Áder János köztársasági elnök avatta fel 2014. május 2-án. Az akkor átadott 800 méter hosszú akadálymentesített járda mentén 25, Braille-írással is ellátott tábla ismerteti a látássérültekkel a karnyújtásnyira álló fákat és cserjéket. A szintén akadálymentessé tett parkolóhelyről különleges burkolattal készült járda vezet a pénztárhoz, a mozgássérültek által is használható illemhelyhez és a főbejárathoz. A látássérülteket hangos idegenvezető eszköz is segíti. A most átadott második ütemben újabb 660 méteres tanösvényt alakítottak ki, 13 új táblával, illetve egy nagyméretű köszöntőtáblával.

Az új táblákon a magyar és Braille-írásos szöveg mellet már németül is olvasható az ismertetőszöveg. A bejárat közeléből induló akadálymentes sétaút az arborétum egyik legfajgazdagabb részén halad át, az arborétum megálmodójának és létrehozójának, gróf Ambrózy-Migazzi Istvánnak az örökségét mutatja be. A második ütem három helyen kapcsolódik a már meglévő akadálymentesített járdához, az új szakasszal eddig kevésbé ismert arborétumrészlet kerül a látogatók figyelmébe, és a bejárás során megpihenhetnek az újjáépített védőházban és padokon.

Fejlesztések a Jeli Arborétumban

A 107 hektáron elterülő Jeli Arborétumban május eleje és június vége között virágoznak a rododendronok, a kert ezekben a hetekben a legpompásabb, a látvány minden évben látogatók ezreit vonzza. A szakemberek szerint azonban nemcsak a "csúcsidőszakban", a virágzás idején érdemes felkeresni a kertet, hiszen több száz féle fenyő és lombhullató fa található meg az arborétumban, a Kaukázustól a Balkánon át egészen az Egyesült Államokig és Kanadáig a világ számos tájáról hoztak ide különböző fajokhoz tartozó egyedeket.

(Forrás: MTI, V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép