Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Famaffia a rengetegben
2017. november 24.

Nagyot változott a világ, mióta Tamási Áron 1932-ben megírta Ábel a rengetegben című regényét, a magyar irodalom egyik alapművét. A fát már akkor is lopták Romániában, de mi volt az ahhoz képest, ami ma történik, amikor napi 50 hektár erdő tűnik el Erdélyben! Erről szól a fiatal székelyudvarhelyi rendező, Szabó Attila Méregzöld mesék című dokumentumfilmje, amely – 114 film közül, több fesztiváldíj után – az idén elnyerte a novemberben megtartott Lakiteleki Filmszemle fődíját. (Tavaly Szabó Attila egy másik filmje, az Egy Isten, két nemzet lett a fődíjas.)

A Méregzöld mesék főszereplője, Hans Hedrich igazi „transzilván”: édesapja szász, édesanyja magyar. Családja Romániában élte át az 1989-es rendszerváltást, a forradalmat követő menekülthullámmal azonban Németországba költözött. Hans ott végezte el az egyetemet, s környezetvédőként évről évre érlelődött benne az elhatározás, hogy amint teheti, hazaköltözik. A 2010-es évek elején megbízást kapott egy csíkszeredai alapítványtól az akkor már óriási méreteket öltő – nagyrészt törvénytelen – székelyföldi fakitermelés feltérképezésére. Munkája során döbbenetes tényekkel szembesült, a mindent átszövő korrupciótól a gyilkosságokig. Egyre inkább látnia kellett: a Hargita megyei rendőrség kéz a kézben jár a fatolvajokkal, s a szálak elvezetnek a román rendőrfőkapitányig és miniszterekig.

Így kerülhetnek szabadlábra másnap fejszés gyilkosságok gyanúsítottjai. És így veheti át a sokszor engedély nélkül – helyi székely vállalkozókkal – kivágatott fenyők köbméterezreit egy osztrák „favágóhíd”, amely évek alatt Erdély akár egész famennyiségét képes feldolgozni.

Hansék  szerint viszont „Erdély erdők nélkül már nem Erdély”. Ezért követnek el  mindent, hogy leállítsák a szabadrablást, a hegyek lekopaszítását, a jövőt adó turizmus alapjainak tönkretételét.  Megragadják a jogi lehetőségeket – nincs könnyű dolguk –, tüntetéseket szerveznek, mind több résztvevővel. „Le a maffiózókkal, éljen a demokrácia, a jogállam” – hangzik Gyergyótól Kászonig.

Szabó Attila dokumentumfilmje e harcot elénk tárva megrendít és megtisztít. Mert a „rengetegben”, lám, ilyen emberek is vannak: bátrak és igazak.

Dulai Sándor

Szabad Föld 2017. november 24. (73. évfolyam, 47. szám)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép